Maak een afspraak

HomePenisBesnijdenis

Besnijdenis man (circumcisie)

Op deze pagina vindt u alle informatie over de besnijdenis bij de man. U leest wat de voor- en nadelen zijn van deze operatie, in welke gevallen dit vergoedt wordt en hoe de operatie wordt uitgevoerd bij ons in de kliniek. 

Wat is een besnijdenis?

Een besnijdenis bij mannen is een eenvoudige chirurgische ingreep waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd. Een besnijdenis wordt ook wel een circumcisie genoemd.

Waarom een besnijdenis?

Een besnijdenis vindt vanuit een medisch oogpunt bij voorkeur plaats in de kindertijd. Desondanks zijn er veel verschillende redenen waarom mannen en tieners zich laten besnijden. Redenen voor een besnijdenis zijn:

 • Culturele en religieuze redenen
 • Cosmetische redenen
 • Preventieve redenen
 • Medische redenen

Mannen hebben in Nederland niet per sé een medische reden nodig om zich te laten besnijden, ook persoonlijke voorkeuren of culturele achtergronden zijn valide redenen.

Leeftijd besnijdenis

In onze kliniek verrichten wij alleen besnijdenissen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Voor een besnijdenis geldt geen maximum leeftijd.

Medische besnijdenis

Een medische besnijdenis wordt uitgevoerd indien u onderstaande klachten ervaart:

 • Te strakke voorhuid;
 • Te lange voorhuid;
 • Plasklachten;
 • Vroegtijdig klaarkomen;
 • Terugkerende ontstekingen aan de eikel/voorhuid;
 • Pijnlijke erectie of pijn tijdens seks.

Indien u last heeft van een of meerdere van de bovengenoemde klachten, gaat u vaak eerst naar de huisarts. Deze verwijst u in sommige gevallen voor een specialistische behandeling door naar onze besnijdeniskliniek.

Besnijdenis mannen op latere leeftijd

Op latere leeftijd kan het voorkomen dat de vernauwing van de voorhuid strakker wordt, hierdoor kan gekozen worden om een besnijdenis uit te voeren. Dit komt vaker voor dan gedacht, en heeft ons team ervaring mee.

Voor- en nadelen besnijdenis

Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het belangrijk de voordelen en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. Hieronder hebben we de verschillende voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat u zelf kunt kiezen of u wel of niet besneden wilt worden.

✅ Minder kans op infecties aan de penis en urinewegen, doordat de voorhuid verwijderd is en hier vuil in kan blijven zitten;
✅ Een goede oplossing voor vele klachten aan de penis, waaronder terugkerende infecties, te nauwe voorhuid en vroegtijdige zaadlozing;
✅ Minder risico op soa’s en HIV, een reden hiervoor is dat er een dunne eeltlaag ontstaat op de besneden eikel dat virussen weert;

❌ Een besneden eikel is vaak minder gevoelig doordat de eikel geen beschermlaag meer heeft en gewend raakt aan wrijving met kleding.
❌ De eikel kan droger worden, waardoor besneden mannen glijmiddel moeten gebruiken om irritatie tijdens het aftrekken en/of seks te voorkomen.
❌ Mogelijk minder seksueel genot omdat het langer kan duren voor besneden mannen om een orgasme te krijgen.

Besnijdenis kosten

Een besnijdenis met medische noodzaak wordt vergoedt door de basisverzekering, dit geldt echter alleen bij gecontracteerde zorgverleners. Een behandeling bij Mansani Kliniek kost 500,- inclusief btw.

Consult & behandeling

Wanneer u op consult komt, wordt er op grond van lichamelijk onderzoek gekeken welke behandelmethode voor u het meest geschikt is. Meestal wordt er gekozen voor een ingreep volgens de klassieke chirurgische methode.

Contact opnemen met onze uroloog

Hoe verloopt een besnijdenis?

Wilt u meer informatie over hoe wij de circumcisie uitvoeren? Bekijk onze informatiefolder over besnijdenissen bij de man.

 1. De ingreep wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Dit betekend dat aan de basis van de penis verdovingsvloeistof wordt ingespoten. U voelt dan geen pijn meer, maar nog wel de aanraking.
 2. De voorhuid wordt losgemaakt van de eikel en weggeknipt. De overgebleven huid wordt met enkele oplosbare hechtingen vastgehecht vlak onder de rand van de eikel.
 3. Na de besnijdenis van een patiënt wordt de penis meestal niet verbonden. Nadat de hechtingen zijn geplaatst, wordt de wond bedekt met vaseline en een gaasje. De hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf na 7 tot 21 dagen.
 4. Indien de penis wel verbonden is, kan het verband een dag na de ingreep verwisseld worden.

Veelgestelde vragen

Is besnijden gevaarlijk?

Een besnijdenis is niet gevaarlijk. Echter bestaat er, zoals bij elke operatie, altijd een kleine kans op complicaties. Zo kunnen infecties en bloedingen voorkomen. Wat minder vaak voorkomt Ook kan het bij besnijdenissen op latere leeftijd voorkomen dat de man seksuele problemen ervaart door een vermindering van de gevoeligheid van de eikel.

Hoe lang mag ik niet zwemmen met een besnijdenis?

Het wordt aangeraden om minstens 14 dagen na de circumcisie niet te zwemmen, in bad te gaan of een sauna te bezoeken. Dit in verband met de oplosbare hechtingen.

Hoe lang mag ik niet sporten na een besnijdenis?

Het advies is om 14 dagen na de operatie niet te sporten en zwaar te tillen.

Wanneer mag ik weer masturberen en/of seks hebben?

U mag de eerste 6 weken nadat de operatie heeft plaatsgevonden niet masturberen of seks hebben.

Biedt een besnijdenis meer bescherming tegen een SOA of Hiv?

Een besnijdenis biedt geen zekerheid tegen soa’s en HIV en is dan ook nooit een vervanging voor veilig vrijen met een condoom. Wel zijn er een aantal studies waaruit blijkt dat besneden mannen minder risico lopen op soa’s en hiv. Dit kan komen doordat een besneden eikel na verloop van tijd een dun laagje eelt krijgt, waardoor het virus moeilijker door het slijmvlies van de eikel dringt.

Is een besneden penis hygiënischer?

Nee, een besneden penis is niet per definitie hygiënischer. Het is wel zo dat er, door de verwijdering van de voorhuid, minder kans is op infecties doordat vuil niet in de voorhuid kan blijven zitten. Desondanks hebben besneden mannen evenveel kans als onbesneden mannen op infecties, gezien infecties alleen ontstaat indien de penis niet goed genoeg wordt gereinigd.

Mansani Kliniek
 • De beste specialisten
 • Optimale patiëntbeleving
 • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
 • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin