Maak een afspraak

HomeAandoeningenProstaatklachtenPlasklachten man

Plasklachten man

Bij mannen op oudere leeftijd komen vaak plasklachten voor. De blaas, de prostaat en de bekkenbodemspier sturen het plassen aan. Op deze pagina lees je wat de oorzaak is van plasklachten bij mannen, welke klachten vaak voorkomen en hoe de verschillende behandelingen eruit zien.

Deze tekst is geschreven voor én door echte mensen. Mansani is een kliniek voor urologie en gespecialiseerd in plasklachten bij de man. Alle informatie is aangeleverd en gecontroleerd door onze ervaren uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen. Klik op een onderwep om er direct over te lezen.

De oorzaak van plasklachten bij mannen

Plasklachten bij mannen kan verschillende oorzaken hebben:

  • Leeftijd; hoe ouder de blaas wordt, hoe meer het voorkomt dat het legen van de blaas moeilijker gaat. 
  • Groeien van de prostaat; doordat de prostaat groeit naarmate mannen ouder worden, daardoor kan deze door de ligging de uitgang van de blaas vernauwen of blokkeren.
  • De blaas: urine wordt opgeslagen in de blaas en door het samenknijpen van de blaasspier wordt de urine uitgeplast. Een uitgerekte blaasspier (bijvoorbeeld na grote vulling van de blaas) kan ervoor zorgen dat de blaas niet goed leeg komt. Soms geeft de blaasspier bij geringe vulling al aan vol te zitten, dit wordt ook wel een overactieve blaas genoemd. Dit kan ervoor zorgen dat je vaak naar toilet moet om te plassen.
  • Bekkenbodemspieren; slecht functionerende bekkenbodemspieren kunnen e zorgen voor urineverlies doordat de spieren onvoldoende aanspannen.
  • Medicatie; er zijn een aantal medicijnen die het plaspatroon kunnen veranderen of het plassen kunnen bemoeilijken. Berucht zijn de plastabletten die bedoeld zijn om vocht kwijt te raken, deze worden vaak voorgeschreven tegen hoge bloeddruk.
  • Vernauwingen in de plasbuis; plasklachten kunnen ook komen door vernauwingen in de plasbuis. Een vernauwing in de plasbuis kan ontstaan na een infectie, na een beschadiging van de plasbuis (bijvoorbeeld na een val op de fietsstang) of als men een katheter in de plasbuis heeft gehad. Ook na operaties via de plasbuis (zoals bij het verwijderen van nierstenen) kan een vernauwing ontstaan. 

Kortom, er zijn heel wat redenen voor plasproblemen en elk geven ze diverse klachten.

Veelvoorkomende plasproblemen 

  • Vaak achter elkaar moeten plassen / aandranggevoel (urine retentie)
  • ‘s Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen
  • Het duurt even voordat de eerste plas komt (hesitatie)
  • De urinestraal wordt minder krachtig en soms druppelt het alleen een beetje
  • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt (blaasretentie)
  • Branderig gevoel tijdens het plassen (strangurie)
  • Pijn bij het plassen
  • Troebele urine
  • Bloed in urine
  • Afwijkende kleur urine 
  • Sterk geurende urine
  • Nadruppelen / urineverlies
  • Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet (incontinentie)

Op deze pagina behandelen we de vijf meest voorkomende plasproblemen. 

1. Vaak plassen

Oorzaak: Er zijn verschillende redenen voor het vaak moeten plassen bij mannen. Vaak plassen (onder vaak verstaan we over het algemeen meer dan 8 keer moeten plassen per dag) kan worden veroorzaakt door prostaatproblemen zoals een vergrote prostaat, urineweginfecties, seksueel overdraagbare aandoeningen en bijvoorbeeld diabetes. 

Wat kun je zelf doen: Allereerst is het verstandig om drinken voor het slapen gaan te vermijden. Verminder het drinken van alcohol, maar ook cafeïne-houdende dranken zoals koffie of thee. Verder kan het helpen om te bij te houden hoeveel je drinkt per dag en hoe vaak je moet plassen.

Raadpleeg een arts: Indien je (naast vaak moeten plassen) last hebt van één of meerdere klachten zoals: koorts, koude rillingen, misselijkheid, braken, troebele of stinkende urine, abnormale afscheiding of verlies van eetlust.  

2. Nachtelijk plassen

Oorzaak: De meeste mannen hoeven ‘s avonds niet te plassen. Dit komt doordat het lichaam tijdens de slaap minder urine produceert. Hoe ouder je echter wordt, hoe normaler het wordt dat je er ‘s nachts vaker uit moet om te plassen. 

Wat kun je zelf doen: Om nachtelijk plassen te voorkomen, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Beperk allereerst jouw cafeïne-inname in de avond (2-4 uur voor je gaat slapen). Hetzelfde geldt ook voor alcohol. Neemt jouw plastabletten in, dan kan het beter zijn om deze niet ‘s avonds te gebruiken. 

Raadpleeg een arts: Werken alle bovengenoemde tips niet of krijg je last van slaapproblemen? Bezoek dan een arts. Deze zal jou diverse vragen stellen om zo vast te kunnen stellen wat de beste behandeling is. 

3. Nadruppelen en/of urineverlies

Oorzaak: Het nadruppelen na het plassen komt vaak voor bij mannen kort nadat ze naar de wc zijn geweest. Stopt het druppelen echter niet, ook al voelt de blaas leeg, dan kan dit erg vervelend worden. Dit komt vooral voor bij mannen vanaf 40 jaar en wordt onder andere veroorzaakt doordat de spieren rondom de plasbuis niet meer goed kunnen samenknijpen. Ook een verzwakte bekkenbodem kan zorgen voor urineverlies. Als ongewild nadruppelen zich niet alleen voordoet na het plassen, noemen we dit incontinentie. 

Wat kun je zelf doen: Om het nadruppelen na het plassen tegen te gaan, kun je zelf bekkenbodemoefeningen doen. Door te oefenen met het aanspannen en loslaten kunnen de spieren sterker worden. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan ook hulp bieden. Tot slot kan het ook helpen om zittend te plassen, door een ontspannen houding leegt de blaas beter. 

Raadpleeg een arts: Als je last hebt van nadruppelen is het goed om langs de huisarts te gaan. Naast gerichte oefeningen kan een arts ook medicatie voorschrijven of jou doorverwijzen naar een uroloog voor verder onderzoek. 

4. Branderig gevoel / pijn bij het plassen

Oorzaak: een branderig gevoel of pijn bij het plassen bij mannen kan voorkomen wanneer je begint met plassen of juist na het plassen. Wanneer je een brandend gevoel hebt zodra je start met plassen, dan is dit vaak een symptoom van een urineweginfectie (blaasontsteking). Deze wordt veroorzaakt door bacteriën van buitenaf. Pijn na het plassen kan een teken zijn van een probleem met de blaas of de prostaat, dit kan verschillende oorzaken hebben. 

Wat kun je zelf doen: Allereerst kun je het beste naar jouw huisarts gaan, deze kan vaststellen of je daadwerkelijk een blaasontsteking hebt.

Raadpleeg een arts: Zodra je een branderig gevoel of pijn bij het plassen ervaart, kun je een afspraak maken bij de huisarts. Jouw urine zal worden getest, en als blijkt dat je een urineweginfectie hebt dan zal de huisarts jou direct antibiotica voorschrijven. 

5. Afwijkende kleur of geur 

Oorzaak: Als jouw urine een afwijkende kleur heeft, is dit niet direct reden tot zorgen. Dikkere of licht troebele urine kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het ophouden van de plas. Hele troebele of donkere urine kan echter ook wijzen of een infectie aan de urinewegen of nierstenen. Slijm in de urine is normaal, zolang het wit of helder is. Tot slot kan urine ook een afwijkende geur hebben. Urine hoort licht zuur te ruiken, maar eten en bacteriën hebben ook effect op de geur. 

Wat kun je zelf doen: Bij afwijkende geuren of kleur van de plas kan het altijd helpen om meer water te drinken. Belangrijk is om dit goed in de gaten te houden en een arts te bezoeken bij aanhoudende afwijkingen. 

Raadpleeg een arts: Indien jouw urine langdurig anders eruit ziet of anders ruikt, is het goed om langs een arts te gaan. Deze kan jouw urine onderzoeken op infecties en kan je verder behandelen. 

Behandeling bij plasklachten

Een deel van de plasklachten zijn te behandelen door jouw huisarts. Voor andere problemen moet je echter naar de uroloog. Jouw arts zal met je bespreken wat de beste behandelmethode is. In veel gevallen zijn algemene adviezen zonder medicijnen een goede optie, omdat veel van de problemen na enige tijd weer verminderen. Samengevat kun je een aantal dingen zelf doen om de klachten op te lossen, en zijn er een aantal dingen die je kunt vermijden.

Dit helpt tegen plasklachten:

✅ Extra water drinken helpt vaak
✅ Medicatie bij prostaatvergroting of overactieve blaas
✅ Zittend plassen zorgt voor een ontspannen houding

Dit werkt minder goed bij plasklachten:

❌ Teveel koffie of thee
❌ ‘s avonds alcohol drinken
❌ Koolzuurhoudende drank

Doorverwijzing uroloog bij plasklachten

Lukt het niet om een verbetering te krijgen met tips en/of medicijnen van de huisarts, dan kan onderzoek en behandeling door de uroloog je verder helpen.

Neem contact op met Mansani Kliniek

Bij Mansani Kliniek vinden we dat urologische problemen snel en goed verholpen moeten worden. Ons team van urologen en specialisten behandelt en opereert zeer professioneel, met echte aandacht voor jou als patiënt. Jouw behandeling wordt gewoon vergoed door de verzekeraar.

Neem direct contact op

 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin