Maak een afspraak

HomeAandoeningenKlachten aan de penisGebroken penis

Gebroken penis

Op deze pagina vind je informatie over een gebroken penis of penisbreuk.

Deze tekst is geschreven voor én door echte mensen. Mansani is een kliniek voor urologie en gespecialiseerd in behandelingen bij een gebroken penis. Alle informatie is aangeleverd en gecontroleerd door onze ervaren uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen. Klik op een onderwerp om er direct over te lezen.

Is het mogelijk om de penis te breken?

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om de penis te breken, omdat er geen bot in de penis zit. En dat klopt ook, de penis bevat geen bot. Maar een penis kan alsnog breken. Dat zit als volgt:

De hardheid van een erectie wordt in stand gehouden doordat twee ballonachtige buisjes in de penis door bloed worden gevuld. Het buitenste omhulsel wordt uitgerekt en strakgetrokken, waardoor de penis stijf wordt.

Een penisbreuk is dus een scheur in de bindweefsellaag (en soms ook in de zwellichamen).  

Hoe kan je een penisbreuk oplopen?

Een penisbreuk komt niet vaak voor. De keren dat een penisbreuk ontstaat, is tijdens de seks. Dit komt doordat de penis in erectie is en plotseling buigt - met een breuk als gevolg. Ook te hard masturberen kan een mogelijke oorzaak zijn. In zeldzame gevallen komt een gebroken penis ook voor als gevolg van een trap in het kruis of een val.

Hoe weet ik of ik een gebroken penis heb? 

De symptomen van een breuk in de penis zijn:

  • een hard knappend of krakend geluid;
  • aanzienlijke pijn;
  • verlies van erectie;
  • blauwe / paarse plekken en zwelling;
  • bloedingen uit de penis of bloed in de urine.

Het is bijna met zekerheid te zeggen dat de penis gebroken is als er een geluid te horen is geweest. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan het ook een gescheurde gewrichtsband zijn of een geknapt bloedvat. 

Belangrijk: bezoek ook bij twijfel altijd een dokter. Te lang doorlopen met klachten kan ervoor zorgen dat deze verergeren. 

Wanneer moet ik een dokter bezoeken?

Wanneer u vermoedt dat u een penisfractuur heeft opgelopen, is het zaak om zo snel mogelijk naar een dokter te gaan. Hoe sneller de breuk van de penis wordt behandeld, hoe groter de kans op volledig herstel.

Contact opnemen

Hoe ziet de operatie eruit? 

Als er is vastgesteld dat het om een penisbreuk gaat, zal een uroloog de penis gaan opereren. De uroloog herstelt (onder narcose) het gescheurde weefsel en zal de onderhuidse bloedingen verzorgen. Na de operatie wordt het aangeraden om de penis te koelen met icepacks, zodat de zwelling zal verminderen. Het herstel zal een paar weken in beslag nemen. 

 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

Veelgestelde vragen

Onderstaand een overzicht van de meestgestelde vragen over een gebroken penis / penisbreuk:

Kan een penisbreuk langdurige schade veroorzaken?

Hoe sneller de breuk behandeld is, hoe beter dat is voor het herstel en hoe minder kans er is op langdurige schade. In sommige gevallen kan er wel blijvend letsel zijn. Zo kunnen er plasklachten of pijnlijke erecties ontstaan. 

Hoe snel kan ik weer seks hebben na de operatie?

Erecties na de operatie kunnen ervoor zorgen dat het helen van de wond langzamer gaat. Na een penisfractuur wordt het aangeraden om minstens zes weken geen seks te hebben.

Wat gebeurt er als ik geen dokter bezoek?

Als een penisbreuk onbehandeld blijft, kan dit leiden tot een permanente misvorming van de penis. Ga daarom altijd naar een dokter als u het vermoeden heeft dat uw penis gebroken is. 

Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin