Maak een afspraak

HomeOperatiesSterilisatie man (vasectomie)

Wat is een sterilisatie bij de man (vasectomie)?

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

Op deze pagina vind je informatie over wat een sterilisatie bij de man (vasectomie) is.

Wat is een sterilisatie?

Een sterilisatie bij een man (ook wel vasectomie genoemd) is een behandeling die ervoor zorgt je onvruchtbaar wordt. Een veelvoorkomende reden om gesteriliseerd te worden, is als er sprake is van een voltooid gezin.

De operatie kan door sommige huisartsen, in een ziekenhuis of in een kliniek worden uitgevoerd. 

Sterilisatie direct aanvragen

sterilisatie man uitleg
Aan de rechterkant van de afbeelding zie je hoe de zaadleider doorgeknipt is en de uiteinden dicht gemaakt met een dunne draad. Links zie je een normale scrotum waarbij de zaadleider nog intact is. 

Onze specialisten op het gebied van sterilisaties

Contact opnemen met onze uroloog

Toch spijt?

Soms komt het voor dat een man spijt krijgt van de sterilisatie en deze ongedaan wilt maken. Gelukkig is dit in de meeste gevallen mogelijk. Lees hier meer over het ongedaan maken van een sterilisatie.

Meer lezen over dit onderwerp

Andere veelgestelde vragen

Onderstaand een overzicht van de meestgestelde vragen over sterilisaties:

Wat kost een sterilisatie?

Bij kosten voor het uitvoeren van een sterilisatie 674 euro. Dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering door je zorgverzekeraar.  Wel zijn er een aantal verzekeraars die sterilisaties vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Bekijk hier het overzicht van zorgverzekeraars die sterilisaties (deels) vergoeden vanuit de aanvullende verzekering.

Hoe betrouwbaar is een sterilisatie?

Een sterilisatie is een hele betrouwbare vorm van anticonceptie. Volgens Thuisarts.nl worden per jaar 5 op de 1000 stellen (waarvan de man gesteriliseerd is) toch zwanger. 

Ter vergelijking: van de 1000 vrouwen die de pil slikken, worden er 5 toch zwanger. De pil brengt daarnaast verschillende gezondheidsrisico's en bijwerkingen met zich mee voor de vrouw.

Hoe lang is jullie wachttijd?

De wachttijden bij Mansani zijn kort, je kunt binnen een week bij ons terecht.

Waar zijn jullie gevestigd?

Onze kliniek is gevestigd in Bosch en Duin op de Biltseweg 14. Er is volop gratis parkeergelegenheid.

Ben ik direct onvruchtbaar na een sterilisatie?

Je bent niet direct onvruchtbaar na de sterilisatie. Je lichaam slaat zaadcellen op, en deze komen pas vrij als je een zaadlozing hebt. Na de operatie verdwijnen de zaadcellen gemiddeld na 25 zaadlozingen.

Na 3 maanden wordt het sperma onderzocht, dit kan via onze kliniek maar ook via de huisarts. Na 1-2 weken ontvang je de uitslag. Als er geen zaadcellen gevonden zijn, betekent dit dat je onvruchtbaar bent en kunt stoppen met het gebruiken van voorbehoedsmiddelen. 

Moeten mijn partner en ik anticonceptie gebruiken na deze ingreep?

Ja na de sterilisatie is het advies om minimaal 3 maanden gebruik te maken van anticonceptie. Na deze periode wordt een sperma onderzoek gedaan, de uitslag hiervan wordt telefonisch met je besproken.

Kan ik direct werken na een vasectomie?

Om het genezingsproces correct te laten verlopen adviseren we bij een kantoorbaan om 3 tot 5 dagen rust te nemen. Mocht u een baan hebben waarbij meer fysieke inspanning wordt geleverd dan is het advies 7 dagen te rusten. Hiermee voorkomt u mogelijke nabloedingen of andere complicaties.

Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin