Maak een afspraak

HomeAandoeningenKlachten aan de penisZiekte van Peyronie

Ziekte van Peyronie

Op deze pagina vind je informatie over de ziekte van Peyronie. Deze tekst is geschreven door echte mensen voor echte mensen & gecontroleerd door onze uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen:

Wat is de ziekte van Peyronie?

Penissen hebben verschillende vormen en maten. Je kan dan ook geboren worden met een kromme penis.

We spreken pas van de ziekte van Peyronie als de penis krom gaat staan tijdens een erectie. Kenmerkend voor deze ziekte is ook dat deze kromstand van de penis ontstaat op latere leeftijd (meestal na het 40e levensjaar).

Symptomen

Een kromstand van de penis op latere leeftijd kan gepaard gaan met klachten of leiden tot beperking ten aanzien van de geslachtsgemeenschap. Lang niet iedereen met deze aandoening zal hiervoor een arts raadplegen. Dit omdat de klachten minimaal zijn en schaamte ook een rol kan spelen.

Dit is zonde, want deze vervelende ziekte is in de meeste gevallen eenvoudig te verhelpen.

Hoe ontstaat de ziekte van Peyronoe?

Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de kromming, waarbij de meest geaccepteerde verklaring is dat er door veelvuldige kleine verwondingen aan de wand van de zwellichamen scheurtjes ontstaan die een ontstekingsreactie veroorzaken. Deze ontstekingsreactie geeft in de meeste gevallen pijn tijdens de erectie. 

Door het langzaam uitdoven van de ontstekingsreactie ontstaan er na verloop van tijd harde, verlittekende of verkalkte plekken: plaques . Deze plaques zorgen ervoor dat de penis krom trekt tijdens de erectie. De pijnlijke erecties zijn in deze fase meestal over.

Onze specialisten op dit gebied

De urologen van Mansani zijn gespecialiseerd in de behandeling van Peyronie. 

Wil je ons spreken?

Symptomen ziekte van Peyronie

Het is normaal dat sommige mannen een lichte kromming hebben tijdens een erectie. Men spreekt pas van de ziekte van Peyronie zodra er klachten bij komen kijken. 

  1. Het eerste symptoom van de ziekte van Peyronie is bij de meeste patiënten dat er pijn is tijdens de erectie. 
  2. Hierna begint het kromtrekken van de penis.
  3. Na het stabiliseren van de kromstand kan er sprake zijn van beperkingen of niet in staat zijn tot geslachtsgemeenschap, pijn bij de partner tijdens de geslachtsgemeenschap en kan afname van de stijfheid van de penis ontstaan (erectiestoornis).
  4. Andere klachten kunnen gevoelsvermindering in de eikel of pijn bij een erectie zijn. 

Twijfelt u? Bekijk dan de mogelijkheden om contact met ons op te nemen voor een eerste consult.

Verloop van de ziekte

Het natuurlijke verloop van de ziekte van Peyronie varieert. Bij 30 tot 50% van de patiënten verergert de verkromming, terwijl bij 47 tot 67% van de patiënten de ziekte zich stabiliseert.

Bij 10% vindt spontaan een verbetering plaats. Als zich eenmaal plaque heeft gevormd is dit echter zeer onwaarschijnlijk. De plaques zijn vaak ook in slappe toestand van de penis te voelen.

Het duurt gemiddeld zo’n 12 maanden na het ontstaan van de ziekte voordat de kromstand zich stabiliseert en niet meer verergert. Bij 90% van de patiënten is dan ook de pijn verdwenen.

Psychische gevolgen

De ziekte van Peyronie kan invloed hebben op de psychische gemoedstoestand van de man vanwege de veranderingen en de verkorting van de penis. Door de aandoening kan het seksueel verlangen verminderen, kan faalangst op treden en kan depressiviteit op treden.

Tevens kan de aandoening de relatie met de partner beïnvloeden. Psychologische/seksuologische begeleiding kan soms nodig zijn.

Wel of niet opereren?

In het verleden zijn er meerdere conservatieve behandelingen geprobeerd voor het voorkomen van de kromstand van de penis bij de ziekte van Peyronie. Geen van deze methoden hebben bewezen effect.

Tot op heden is de overtuiging van de urologen dat wachten tot de groei van de verkalking gestopt is, het beste is. Daarna kan de kromming operatief worden gecorrigeerd.

De keuze van de operaties hangt af van de ernst van de kromstand, deels de wens van de patiënt en het al dan niet aanwezig zijn van verminderde erecties. Tijdens de operaties wordt de huid net onder de eikel ingesneden en vervolgens naar beneden gestroopt. De voorhuid wordt hierbij behouden. 

Er zijn 4 mogelijke manieren om de kromstand te corrigeren, deze behandelingen worden hieronder beschreven. 

Operaties

1. Cavernoplicatie

Geschikt bij een kleine krommingUitvoering: bij een Cavernoplicatie worden, tegenover de plaats van het verkalkte bindweefsel (de plaque), hechtingen geplaatst. Hierdoor kan de bindweefselwand ook aan deze kant niet meer rekken. Het verlies aan elasticiteit zit nu aan beide kanten, waardoor de kromming wordt opgeheven.

✅ Het is een eenvoudige correctie en de hechtingen zijn voelbaar onder de huid maar geven zelden problemen.
❌ De penis verliest hierdoor in erectie iets aan lengte. Het aantal cm dat er precies vanaf gaat is afhankelijk van de kromstand.

2. Nesbitt operatie

Geschikt bij een kleine kromming en een penislengte van minimaal 12 cmUitvoering: bij een Nesbitt operatie worden kleine ruitvormige delen uit het kapsel van het zwellichaam gesneden tegenover de plek waar de verharding zit, en worden deze gesloten met niet-oplosbare draden. De ruitvormige delen worden uit de buitenbocht van de kromming van de penis geplaatst. Hierdoor wordt de langere buitenbocht verkort tot ongeveer de lengte van de (kortere) binnenbocht.

✅ Net als bij een Cavernoplicatie zijn bij deze operatie de hechtingen voelbaar onder de huid maar geven deze zelden problemen.
❌ Dit is een complexere operatie dan een cavernoplicatie, door de verplaatsing kan een blijvende gevoelsstoornis ontstaan bij de eikel.

3. Cavernoplastiek

Geschikt bij een erge kromstand en zo min mogelijk lengteverliesUitvoering:  Bij een Cavernoplastiek wordt de verharding of plaque, welke in de binnenbocht van de kromming zit, ingesneden. Er zit dan natuurlijk een defect in het kapsel van het zwellichaam en dat zal moeten worden gedicht. Kunstmatig ontwikkeld materiaal wordt in de juiste vorm geknipt en als bedekking van het defect ingehecht. Het nieuwe stukje wand wordt onder de huid verstopt.

✅ Minder lengteverlies dan bij een Cavernoplicatie of Nesbitt operatie. Ook zijn bij deze ingreep de hechtingen onderhuids voelbaar, maar geeft dit zelden klachten.
❌ Het gevoel rondom de eikel kan (tijdelijk) verminderen. En ook bij deze ingreep is er sprake van lengteverlies van de penis, al is dit wel minder dan bij een Cavernoplicatie.

4. Erectieprothese

Indien (één van de) bovengenoemde operaties al zijn uitgevoerd en niet het gewenste effect hebben behaald. Indien er naast de kromstand sprake is van een erectiestoornis die niet verbetert met medicijn gebruik kan er nog in overleg met de uroloog voor gekozen worden om een erectieprothese te plaatsen en de penis eerst recht te buigen en door de plaque te breken. De stand van de penis blijft dan goed door de geplaatste erectieprothese.

✅ Meest geschikte optie als een Nesbitt operatie en/of een Cavernoplastiek niet het gewenste effect hebben behaald. Tevens is dit een snelle en betrouwbare optie voor het oplossen van erectieproblemen.
❌ Dit is de meest ingrijpende operatie. Daarnaast kan de penis minder gevoelig worden, en een penis prothese kan stuk gaan.

Onvrede over het resultaat van de operatieve behandeling

Onvrede na de operatie komt helaas veel voor. Vaak is deze onvrede over de overgebleven lengte van de penis in erectie na de operatie.  Door de aandoening vindt er al lengteverlies van de penis plaats. Ook na de hersteloperatie blijft dit verlies in lengte.

Het is belangrijk om te weten dat er tot op heden geen behandeling bestaat waarbij de penis in zijn volledige oude staat wordt hersteld.

Het doel van de behandeling is om de penis in een "functionele" rechte stand te krijgen zodat geslachtsgemeenschap weer mogelijk is. Dit gaat ten alle tijden gepaard met lengteverlies van de penis. 

Uroloog Garry Pigot: De vraag die mij vaak wordt gesteld door patiënten is: "hoeveel lengteverlies zal er optreden?" Of "hoelang is mijn penis dan na de operatie?". Het antwoord is dat de lengte die overblijft  over het algemeen de gemeten lengte is van de binnenbocht van de penis in erectie.

Nazorg ziekte van Peyronie

Wat kun je verwachten op de dag van de behandeling en hoe ziet de periode eruit na een operatie om de kromstand van de penis te corrigeren?

Mansani Kliniek heeft een brochure voor jou samengesteld met alles wat je moet weten voor, tijdens en na de operatie: Nazorg kromme penis (ziekte van peyronie). Wel zo handig!
 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.


 

Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin