Maak een afspraak

HomeAandoeningenKlachten aan de balzakZwelling aan de balzak of bijbal (Hydrocele / Spermatocele)

Zwelling aan de balzak of bijbal (Hydrocele / Spermatocele)

Op deze pagina vind je informatie over 2 klachten: zwelling aan de balzak (hydrocele) en zwelling aan de bijbal (spermatocele). Voor de beeldvorming: de balzak is een huidlaag met spieren. In de balzak bevinden zich twee zaadballen en twee bijballen de zaadstrengen met zaadleiders en bloedvaten. De bijbal is klein en bedekt de bovenkant en achterkant van de zaadbal. 

Deze tekst is geschreven voor én door echte mensen. Mansani is een kliniek voor urologie en gespecialiseerd in zwellingen aan de balzak of bijbal. Alle informatie is aangeleverd en gecontroleerd door onze ervaren uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen. Klik op een onderwep om er direct over te lezen.

Wat is een hydrocele- of spermatocele-operatie?

Een hydrocele-operatie (ook wel Winkelmanplastiek genoemd) of een spermatocele-operatie is een operatie aan de balzak, waarbij een goedaardige zwelling wordt verwijderd. Hier lees je meer over de twee soorten zwellingen en wat je bij deze operaties kunt verwachten.

Wat is een hydrocele en spermatocele?

Een hydrocele en spermatocele zijn allebei zwellingen aan de balzak, echter zijn er een paar verschillen:

 • Een hydrocele (hydros = water, cele = holte) is een zwelling aan de balzak. De balzak is in dit geval gevuld met vocht. Hydroceles komen zeer veel voor en hoeven meestal niet te worden behandeld. Een operatie is alleen nodig indien je erg veel last en/of pijn heeft van de zwelling.

 • Een spermatocele is een holte buiten de zaadbal die gevuld is met vocht (en soms spermacellen). Een spermatocele is vaak los van de zaadbal te voelen.

Goed om te weten: Bij een hydrocele of spermatocele bestaat nooit het gevaar dat de zwellingen kwaadaardig worden als er niets aan wordt gedaan.

Hoe ontstaan de zwellingen?

Zwellingen aan de balzak of bijbal kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder leggen we per soort zwelling uit wat de oorzaak kan zijn en hoe je erachter kunt komen wat je precies hebt.

Oorzaak Hydrocele zwelling (zwelling balzak)

Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies, waarbinnen de zaadbal kan bewegen. Onder bepaalde omstandigheden neemt de hoeveelheid vocht rond de bal sterk toe. Zwelling aan de balzak kan worden veroorzaakt door:

 • Een infectie;
 • Na een ongeval;
 • In sommige gevallen als reactie op een (goedaardig) gezwel of ernstige ontsteking;

Echter komt dit heel vaak ook voor zonder aanwijsbare oorzaak.

Het is hoe dan ook belangrijk dat de hydrocele nader wordt onderzocht. Meestal is een lichamelijk onderzoek hiertoe voldoende, maar soms is het nodig om een echo van de balzak te maken.

Symptomen van een hydrocele

Vaak zijn hydroceles klein en zacht aanvoelend. Maar ze kunnen ook groot worden, tot wel 15 cm in doorsnede. De zwelling kan dan ook gespannen aanvoelen.

Oorzaak spermatocele (zwelling bijbal)

Spermatoceles ontstaan vanuit de bijbal. Het zaadvocht dat in de zaadbal wordt gevormd, wordt naar de bijbal getransporteerd, waar verdere rijping plaatsvindt. Vanuit de bijbal gaat het zaadvocht via de zaadleider richting prostaat.

De bijbal bestaat uit talrijke kleine verzamelbuisjes. Soms ontstaat een verwijding van zo’n buisje, omdat het zaadtransport niet goed verloopt. De oorzaken van een spermatocele kunnen zijn:

 • Bij een ontsteking;
 • Na een ongeval;

Vaak blijft zo’n zwelling klein en merk je hier niet zoveel van, maar soms wordt de zwelling in de bijbal groter en dan ontstaat een spermatocele.

Wanneer moet je jezelf laten behandelen aan een hydrocele of spermatocele?

Hydroceles en spermatoceles gaan niet vanzelf weer weg. Maar vaak geven ze geen klachten; ze zijn pijnloos en meestal beperkt van grootte. Ze hoeven dan ook vaak niet te worden behandeld. 

Deze moeten wel worden behandeld als ze klachten geven bij bepaalde activiteiten of als je er last van ondervindt. Ook het cosmetische aspect kan als storend worden ervaren en kan daarom een reden zijn voor behandeling.

Neem contact op

Hydrocele / spermatocele operatie

Een een hydrocele of spermatocele kan worden behandeld, door middel van een operatie. De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) of regionale verdoving met een ruggenprik.

De operatie vindt onder algehele narcose of met spinale anesthesie (ruggenprik) plaatst. Via een dwarse snede aan de kant van de van de zwelling wordt de cele vrijgemaakt en buiten de balzak gehaald. De  zaadleider wordt opgezocht. Deze willen wij namelijk niet doornemen. Het vlies van de hydrocele wordt aan de voorkant open gemaakt waardoor het vocht verwijderd wordt. een deel van het vlies wordt verwijderd en vervolgens wordt de rest achter de bal en geklapt en dicht gehecht. hierna wordt de bal terug geplaatst in de balzak en wordt de wond in lagen gesloten. de huid sluiten we met oplosbare draden. 

De operatie vindt onder algehele narcose of met spinale anesthesie (ruggenprik) plaatst. Via een dwarse snede aan de kant van de van de zwelling wordt de cele vrijgemaakt en buiten de balzak gehaald. De  zaadleider wordt opgezocht. Deze willen wij namelijk niet doornemen. De spermatocele wordt vrijgemaakt van de bijbal. Soms zijn er meerdere spermatocele aanwezig. Deze wordt uiteraard ook direct verwijderd. Hierna wordt de bal terug geplaatst in de balzak en wordt de wond in lagen gesloten. De huid sluiten we met oplosbare draden. 

Hydrocele operatie ervaringen

De ervaringen van een hydrocele operatie bij Mansani worden nog toegevoegd.

Hydrocele/spermatocele operatie herstel

Na de operatie ga je eerst naar de uitslaapkamer en daarna naar de verpleegafdeling. Nadat de behandeld arts langs is geweest om je te vertellen hoe de operatie is gegaan en om een laatste inspectie te doen van het operatie gebied mag je naar huis. Het advies is dat je naar huis wordt gebracht. Je mag niet zelf auto rijden na de operatie.

Eenmaal thuis is het advies:

 • De eerste 3 tot 5 dagen pijnstillers op vast tijden innemen zoals wordt geadviseerd in onze patiënten folder.
 • De eerste 5 tot 7 dagen strak ondergoed aantrekken.
 • De eerste 14 dagen mag je niet in bad, zwemmen of naar de sauna. Douchen mag wel maar doe dit zo kort mogelijk. De wond moet goed kunnen drogen.
 • De eerste 14 dagen (zware) fysieke inspanning vermijden. Dus niet zwaar tillen, lang lopen of lange fietstochten maken.

Na de operatie zal er weer een zwelling van de balzak optreden. Het afzakken van de zwelling kan enkele weken duren.  

Complicaties na hydrocele / spermatocele operatie

De operatieve behandeling van hydroceles en spermatoceles is een relatief kleine operatie. Er kunnen echter wel complicaties optreden, de kans hierop is klein.

 • Nabloeding: deze treedt binnen een paar uur na de operatie op.

De balzak wordt dan groter. Een nabloeding hoeft niet altijd behandeld te worden, maar soms moet de snede worden opengemaakt om het bloed en de stolsels te verwijderen. Dit moet soms ook weer onder narcose op de operatiekamer gebeuren.

 • Infectie: deze treedt meestal na een paar dagen op. De balzak kan dan pijn warm en rood worden. soms krijgt iemand daar ook koorts bij.

In het geval van een infectie moet worden gestart met antibioticum voor meestal 2 weken

 • Abces: een infectie kan worden afgekapseld door het lichaam dan ontstaat er een holte met pus, een abces.

Soms moet het abces worden opengemaakt door de eerder gemaakte snede tijdens de operatie weer te openen of door een nieuwe snede te maken. Dit moet soms onder narcose op de operatiekamer gedaan worden, maar kan soms ook onder lokale verdoving.

 • Opnieuw een zwelling: er bestaat een kleine kans dat de hydrocele of spermatocele terug komen, dit heet een recidief.

Deze recidieven kunnen binnen enkele maanden na de operatie ontstaan. een heroperatie kan hiervoor worden uitgevoerd.

Alternatieve behandeling

Soms wordt een hydrocele behandeld met ‘aspiratie’. Dat betekent dat er met een naald wordt geprikt in de vochtholte en het vocht wordt opgezogen. Soms wordt hierna een stof ingebracht om de holtewanden te laten verkleven. 

Let op: deze techniek wordt alleen toegepast als een operatie niet gewenst of mogelijk is. Dit komt doordat deze behandeling minder effectief is, en er met deze behandeling een hogere kans is op terugkeer van de hydrocele en ook op infecties.

Neem contact op met Mansani Kliniek

Bij Mansani Kliniek vinden we dat urologische problemen snel en goed verholpen moeten worden. Ons toegewijde team van urologen en specialisten behandelt en opereert zeer professioneel, met echte aandacht voor jou als patiënt.

Neem direct contact op

 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

Mansani Kliniek
 • De beste specialisten
 • Optimale patiëntbeleving
 • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
 • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin