Maak een afspraak

HomeOperatiesSterilisatie man (vasectomie)Betrouwbaarheid na sterilisatie

Betrouwbaarheid sterilisatie

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

Op deze pagina lees je alles over de betrouwbaarheid van sterilisaties en hoe het zit met de vruchtbaarheid. 

Snel naar:

Hoe snel ben ik onvruchtbaar na de sterilisatie?

Belangrijk om te weten: je bent niet direct onvruchtbaar na de sterilisatie. Je lichaam slaat zaadcellen op, en deze komen pas vrij als je een zaadlozing hebt. Na de operatie verdwijnen de zaadcellen gemiddeld na 25 zaadlozingen.

Let op: de enige manier om met zekerheid te stellen of de zaadcellen helemaal verdwenen zijn na de sterilisatie, is door middel van een sperma-onderzoek. 

Na 3 maanden wordt het sperma onderzocht, dit kan via onze kliniek maar ook via de huisarts. Na 1-2 weken ontvang je de uitslag. Als er geen zaadcellen gevonden zijn, betekent dit dat je onvruchtbaar bent en kunt stoppen met het gebruiken van voorbehoedsmiddelen. 

Mochten er nog zaadcellen gevonden zijn, moet er na een tijd weer een sperma-onderzoek worden uitgevoerd. Dit gebeurt net zolang, totdat er geen zaadcellen meer te vinden zijn. 

Hoe betrouwbaar is een sterilisatie? 

Een sterilisatie is een hele betrouwbare vorm van anticonceptie. Volgens Thuisarts.nl worden per jaar 5 op de 1000 stellen (waarvan de man gesteriliseerd is) toch zwanger. 

Ter vergelijking: van de 1000 vrouwen die de pil slikken, worden er 5 toch zwanger. De pil brengt daarnaast verschillende gezondheidsrisico's en bijwerkingen met zich mee voor de vrouw.

Kan een vasectomie na verloop van tijd minder betrouwbaar worden?

Een vasectomie is in principe permanent, maar in zeer zeldzame gevallen kunnen de zaadleiders opnieuw met elkaar verbinden. Dit noemen we in medische termen 'rekanalisatie'. Dit spontane herstel gebeurt bij minder dan 0,5% van de sterilisaties. 

Meer lezen over dit onderwerp

Veelgestelde vragen over vruchtbaarheid na sterilisatie 

Hoe snel kan ik weer seksueel actief zijn na een sterilisatie?

Je kunt meestal binnen enkele dagen na de procedure weer seksueel actief zijn. Om zwangerschap te voorkomen is het echter belangrijk om andere anticonceptiemethoden te blijven gebruiken totdat de uroloog (na het sperma-onderzoek) het groene licht geeft.

Kan een vasectomie mijn hormoonspiegels beïnvloeden?

Een vasectomie heeft geen invloed op uw hormoonspiegels, aangezien de procedure alleen de zaadleiders afsluit.

Wat zijn de risico's en complicaties van een vasectomie?

Omdat dit een redelijk eenvoudige en korte operatie is, zijn de risico's van een vasectomie laag. Het enige waar je na de operatie last van kunt hebben is:

  • tijdelijk ongemak
  • blauwe plekken
  • zwelling
Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin