Maak een afspraak

HomeAandoeningenKlachten aan de penisScheurtjes in voorhuid

Scheurtjes in voorhuid

Op deze pagina lees je hoe scheurtjes in de voorhuid ontstaan, wat deze scheuren kunnen betekenen en hoe de behandeling verloopt.

Deze tekst is geschreven voor én door echte mensen. Mansani is een kliniek voor urologie en gespecialiseerd in sterilisaties. Alle informatie is aangeleverd en gecontroleerd door onze ervaren uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen. Klik op een onderwep om er direct over te lezen.

Waardoor worden scheurtjes in de voorhuid veroorzaakt?

Scheurtjes in en rondom de voorhuid kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. Er zijn verschillende oorzaken:

 • Te strakke voorhuid
 • Plotseling, bijvoorbeeld tijdens seks of masturbatie
 • Te kort toompje
 • Ontstoken voorhuid
 • Bepaalde medicatie
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)

Hieronder lichten we de meest voorkomende oorzaken verder toe.

Oorzaak 1: scheurtjes door een strakke voorhuid

Een te strakke voorhuid bij mannen (ook wel phimosis genoemd) kan zorgen voor scheurtjes. Als je de voorhuid met moeite terug moet trekken of als dit tijdens de seks gebeurt, ontstaan er scheurtjes waardoor je pijn krijgt of zelfs gaat bloeden. Zodra je last ervaart van een te strakke voorhuid is het verstandig om een dokter te bezoeken. In sommige gevallen kan een nauwe voorhuid worden verholpen middels een besnijdenis

Oorzaak 2: ontstoken voorhuid

Ook een ontstoken voorhuid kan kleine scheurtjes geven. Vaak gaat een ontsteking gepaard met één of meerdere andere klachten, zoals jeuk, roodheid, pijn en schilfers. Als je het vermoeden heeft dat jouw voorhuid ontstoken is, kun je langs de huisarts gaan. Deze zal de voorhuid verder onderzoeken en indien nodig een zalf voorschrijven. 

Oorzaak 3: Gescheurd toompje van de penis

Een veelvoorkomend probleem bij mannen is het scheuren van het toompje van de penis. Het toompje (ook wel frenulum genoemd) is een kleine rand die de eikel met de onderkant van de penis verbindt. Als het toompje scheurt, kan dit een stekende pijn geven en gaan bloeden. 

Oorzaak gescheurd toompje

Meestal is een te kort toompje de oorzaak van de scheur. Door masturbatie of penetratie schuift de voorhuid over de eikel heen, waardoor er bij een kort toompje al snel een scheur kan ontstaan. 

Behandeling

Sommige gescheurde toompjes genezen vanzelf na enkele dagen helen. Scheurt het toompje opnieuw, dan kun je het beste een arts bezoeken. Een uroloog kan een van deze twee operaties uitvoeren:

 • Frenulumplastiek. Tijdens deze operatie wordt er een snee gemaakt in het toompje, waarna deze opgerekt kan worden. Daarna wordt dit weer gehecht. Deze operatie wordt uitgevoerd bij onbesneden mannen met de bedoeling om de strakheid te verlichten, zonder dat de voorhuid helemaal hoeft te worden verwijderd. 
 • Frenulotomie. Bij deze operatie wordt het toompje van de voorhuid helemaal doorgesneden. De spanning verdwijnt hierdoor, waardoor je geen pijn meer zult ervaren. 

Contact opnemen met onze uroloog

 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

Veelgestelde vragen

Onderstaand een overzicht van de meestgestelde vragen over scheurtjes in de voorhuid:

Wat kan ik zelf doen om een scheurtjes in de voorhuid te voorkomen?

Een scheur in de voorhuid ontstaat vaak door wrijving, bijvoorbeeld tijdens masturbatie of seks. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtigheid, bijvoorbeeld door glijmiddel te gebruiken.

Hoe weet ik of mijn toompje te kort is?

Als het toompje te kort is, kan dit klachten geven tijdens de seks of bij een erectie. Dit voelt vaak wat trekkerig en geïrriteerd aan. Als u ineens pijn ervaart in combinatie met bloeding, is het toompje zeer waarschijnlijk gescheurd. 

Hoe snel geneest een gescheurd toompje?

Na enkele dagen verdwijnt als eerste de zwelling. Daarna zal de wond langzaamaan genezen, ongeveer na een week vallen de korstjes van de wond af. U bent meestal na 2-3 weken volledig genezen. Na drie weken is seks eventueel weer mogelijk, afhankelijk van hoe u zich voelt en hoeveel pijn u dan nog heeft. 

Mansani Kliniek
 • De beste specialisten
 • Optimale patiëntbeleving
 • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
 • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin