Maak een afspraak

HomeAandoeningenKlachten aan de penisKromstand penis

Kromstand penis

Op deze pagina vindt je alle informatie over de kromstand van de penis.

Deze tekst is geschreven voor én door echte mensen. Mansani is een kliniek voor urologie en gespecialiseerd de kromstand van een penis. Alle informatie is aangeleverd en gecontroleerd door onze ervaren uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen. Klik op een onderwep om er direct over te lezen.

Wat is een kromstand van de penis?

We hebben het over een kromstand van de penis als deze hinderlijk scheef staat tijdens de erectie. Meestal wordt de kromstand ontdekt tijdens de pubertijd, wanneer de interesse in seks toeneemt. Voor een partner kan de kromstand van de penis pijnlijk zijn tijdens de geslachtsgemeenschap. 

De kromme of scheve penis kan aangeboren zijn, maar kan zich ook op latere leeftijd (ouder dan 40 jaar) ontwikkelen bij mannen. In dit laatste geval spreken we van de ziekte van Peyronie.

Goed om te weten: je hoeft je niet te schamen voor enige vorm van kromstand. Het is normaal dat de penis een kromming heeft naar links of rechts. Mocht dit voor schaamte zorgen of beperkingen geven tijdens de seks dan kan dit besproken worden met de huisarts, deze kan je doorverwijzen naar een uroloog.

Praat met een specialist

Hoe ontstaat een kromme penis?

De scheefstand van de penis heeft meerdere mogelijke oorzaken. Onderstaand een uitleg over de twee vormen van een scheve penis.

1. Aangeboren kromstand

kromstand penis cavernoplicatieBij een aangeboren kromstand (vanaf de geboorte) zijn de zwellichamen niet symmetrisch gegroeid of niet goed ontwikkeld aan de achterkant van de penis. Een andere mogelijkheid is dat de  plasbuis te kort is. Meestal wordt deze vorm ontdekt tijdens de pubertijd wanneer de jongen seksueel actief wordt. De aangeboren kromstand kenmerkt zich doordat de penis (meestal) naar beneden wijst.

Het is mogelijk om een (ernstige) kromstand corrigeren door middel van een operatie. Op de afbeelding zie je een kromstand van de penis die wordt gecorrigeerd door een operatie (Cavernoplicatie).

2. Niet-aangeboren kromstand (Ziekte van Peyronie)

In dit geval ontstaat de kromstand op latere leeftijd, meestal ouder dan 40 jaar. Bij deze ziekte zijn er meerdere kleine verwondingen in één of beide zwellichamen, welke een ontstekingsreactie veroorzaken. Hierdoor ontstaan plekken met littekens of verkalkte plekken die hard zijn, met als resultaat een (zeer) pijnlijke erectie gedurende enige tijd. De kromstand kan alle kanten op zijn. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om de kromstand te verhelpen door middel van een operatie. Meer informatie over het ontstaan van de ziekte.

Kromme penis recht maken: welke behandelingen zijn mogelijk?

Het is mogelijk om een kromme penis recht te maken door middel van een operatie. Het doel is om de kromstand ‘recht’ te zetten en om (pijnvrije) geslachtsgemeenschap (ook voor de partner) mogelijk te maken. Er zijn verschillende manieren van opereren mogelijk. Welke operatie nodig is, hangt af van of de kromstand aangeboren is of op latere leeftijd is ontstaan. 

Operatie bij aangeboren kromstand

Bij een aangeboren kromstand kan gekozen worden uit verschillende operaties. De keuze voor een bepaalde behandeling is altijd in overleg en afhankelijk van de mate van kromstand of eerder gedane ingrepen. 

De mogelijke operatieve behandelingen zijn:

  • Carvernoplicatie;
  • Nesbitt operatie;
  • Cavernoplastiek.

Onderstaand meer uitleg over wat deze operaties inhouden bij de Mansani kliniek.

De eerste stap van de operatie is in alle drie gevallen hetzelfde:

  • De huid van de penis wordt teruggetrokken en net onder de eikel wordt er een snede gemaakt die helemaal rondom loopt;
  • Hierna wordt de huid naar beneden losgemaakt waardoor de penis wordt blootgelegd;
  • Vervolgens kunnen we de correctie uitvoeren.

Nadat de operatie is uitgevoerd wordt de penishuid weer omhoog gedaan en wordt de wond met oplosbare hechting gesloten. Hierna wordt er een katheter ingebracht en een drukverband aangelegd.

Belangrijk om te weten is dat de voorhuid niet standaard wordt verwijderd (dit is een besnijdenis). Dit kan wel op verzoek. Ook is dit een oplossing als er sprake is van een vernauwing van de voorhuid (phimosis).

Operatie bij niet-aangeboren kromstand (Peyronie)

Voor de ziekte van Peyronie hebben we een aparte pagina geschreven met een uitgebreide uitleg over de behandeling van Peyronie en de nazorg.

Goed om te weten: een correctie van de kromstand gaat altijd gepaard met verlies van lengte van de penis. Het herstellen van de penis in volledige oude staat is niet mogelijk. Het doel van de operatie is een functionele rechtstand en (pijnvrije) geslachtsgemeenschap (ook voor de partner) mogelijk te maken. Dit wordt ook besproken tijdens het gesprek met de uroloog.

Nazorg kromstand penis

De behandeling is uitgevoerd om de kromstand te verhelpen.

Tijdens de operatie worden een katheter en drukverband aangelegd, deze mogen verwijderd worden door de huisarts de dag na de operatie. Tip: maak een afspraak met de huisarts als de datum van de operatie bekend is.

Je kunt het volgende verwachten op de dag zelf en dag erna:

  • Ontvangst in de kliniek en laatste uitleg over de behandeling;
  • Je krijgt een narcose voordat de operatie begint;
  • Na de operatie word je naar de uitslaapkamer gebracht om verdee te ontwaken van de narcose;
  • Je ontvangt uitleg over het herstelproces na de behandeling;
  • De verpleegkundige zal langskomen om te checken hoe het met jou en de katheter en het drukverband controleren;
  • Na goedkeuring van de behandelend uroloog mag je dezelfde dag naar huis (regel iemand die voor je rijdt, zelf kun je niet rijden);
  • De dag na de operatie moet de katheter en drukverband verwijderd worden door de huisarts;

De eerste weken kun je het volgende verwachten:

  • De eerste paar dagen kan plassen een branderig gevoel geven (bij het door plassen verdwijnen deze klachten na verloop van tijd);
  • De eerste 2 tot 4 weken zullen erecties pijnlijk aanvoelen (nachtelijke erecties kunnen je wakker maken);
  • De eerste 2 tot 3 weken mag je niet zwemmen, in bad of naar de sauna (beperk het contact met vocht: douchen mag de dag na de operatie, beperk de duur hiervan);
  • De oplosbare hechtingen lossen vanzelf op na 10 tot 20 dagen;
  • De eerste 3 tot 4 weken mag je geen geslachtsgemeenschap hebben;
  • De eerste weken kan de penis ongevoelig zijn (dit komt terug na verloop van tijd);
  • Na 6 weken heb je een controle afspraak om het resultaat van de operatie te bespreken met de uroloog.

Na de operatie adviseren we het volgende:

  • Doe een strakke onderbroek aan en draag de penis zo veel mogelijk omhoog;
  • Drink voldoende water iedere dag (circa 2 liter per 24 uur);
  • Indien het gaasje vast zit met de wond dan mag deze worden losgeweekt tijdens het douchen (dep vervolgens de wond droog).

Heb je last van een kromstand van de penis en wil je hierover praten met een specialist? Ons team van specialisten staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden en jou de zorg te geven die je verdient.

Spreek met specialist

 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

Andere veelgestelde vragen

Onderstaand een overzicht van de meestgestelde vragen over kromstand van de penis:

Is het normaal dat mijn penis krom staat?

De kromstand van de penis in erectie komt bij veel mannen voor en is dus heel normaal. Alleen als jij of je partner en last van hebben, kan je ervoor kiezen om dit te laten verhelpen door een operatie.

Moet elke kromstand van de penis geopereerd worden?

Niet ieder kromstand hoeft geopereerd te worden. Als de kromstand zorgt voor onvermogen tot geslachtsgemeenschap, schaamte of pijn bij de partner kan overwogen worden om deze te corrigeren

Moet ik eerst seksueel actief zijn geweest voordat jullie de kromstand behandelen?

Ook met een bepaalde mate van kromstand kan geslachtsgemeenschap mogelijk zijn zonder klachten.

Het is daarom goed om eerst seksueel actief te zijn geweest. Maar als er onzekerheid is kan dit probleem uiteraard worden besproken met een huisarts of uroloog

Kan de kromstand erger worden door geslachtsgemeenschap te hebben?

De kromstand kan niet erger worden door geslachtsgemeenschap.

Kan de operatie mijn erectie beïnvloeden?

Na een Cavernoplicatie of Nesbitt operatie is de kans op een verslechtering van de erectie heel klein. Na een Cavernoplastiek kan het herstel van de erectie soms langer duren.

Hoe snel na de operatie mag ik geslachtsgemeenschap hebben?

Het moment van geslachtsgemeenschap na de operatie wordt besproken met de uroloog. Meestal kan dit na 4 weken.

Kan de kromstand terug komen na de operatie?

De kromstand kan terugkomen als er hechtingen los schieten of stuk gaan. Dit komt echter bijna nooit voor.

Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin