Maak een afspraak

HomeAandoeningenProstaatklachtenProstaatklachten

Prostaatklachten

Op deze pagina vind je informatie over een prostaatklachten.

Deze tekst is geschreven voor én door echte mensen. Mansani is een kliniek voor urologie en gespecialiseerd in prostaatklachten. Alle informatie is aangeleverd en gecontroleerd door onze ervaren uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen. Klik op een onderwep om er direct over te lezen.

Wat is de functie van een prostaat?

Iedere man heeft een prostaat. De prostaat bevindt zich in de onderbuik en ligt vlak onder de blaas om de plasbuis heen. De functie van de prostaat is het vervoeren van zaadcellen. Bij het klaarkomen worden de zaadcellen eerst naar de prostaat gepompt, en na het mengen met de het prostaatvocht ontstaat er sperma dat naar buiten komt via de plasbuis.

Het is mogelijk om zonder prostaat te leven, echter is er dan geen zaadlozing meer mogelijk en kan dit vervelende gevolgen hebben voor jouw seksuele leven. 

Wat zijn prostaatklachten?

Naarmate een man ouder wordt, groeit de prostaat mee. Als de prostaat te groot wordt, kan dit leiden tot vervelende klachten. Ongeveer 1 op de 5 mannen krijgt op enig moment in zijn leven last van prostaatklachten.

Oorzaak prostaatklachten

Prostaatklachten kunnen een aantal verschillende oorzaken hebben. Hieronder lichten wij de meest voorkomende oorzaken toe:

1. Vergrote prostaat

De precieze oorzaak van een vergrote prostaat is niet bekend, maar wordt vermoedelijk veroorzaakt door verandering van de hormonen op oudere leeftijd. Een vergroting is niet direct reden tot zorgen. De prostaat ligt om de plasbuis heen, dit kan voornamelijk bij mannen boven de 50 jaar zorgen voor ongemakken of pijn bij het plassen. 

2. Prostaatontsteking

Een prostaatontsteking (ook wel Prostatitis genoemd) wordt veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis en de blaas in de prostaat terecht komen. Doordat deze bacteriën daar vast komen te zitten, zorgen ze voor een ontsteking. Een prostaatontsteking kan plotseling opkomen of chronisch zijn. De symptomen van een ontsteking aan het prostaat zijn zwelling, gevoeligheid, en/of pijn bij het plassen. 

3. Prostaatkanker

Prostaatkanker geeft minder vaak klachten, en is daardoor moeilijker te ontdekken. Het kan wel voorkomen dat prostaatkanker symptomen geeft als de kanker zich in een meer gevorderd stadium bevindt. In dat geval zal er een belemmering van de urinestroom merkbaar zijn.  

Wat te doen bij prostaatproblemen?

Het is erg belangrijk dat je bij problemen aan de prostaat op tijd actie onderneemt door een arts te bezoeken. Zeker als je pijn ervaart en deze klachten jou belemmeren in het dagelijks leven. Een huisarts kan je doorverwijzen naar een uroloog. Die is gespecialiseerd in prostaatklachten en kan door middel van verschillende onderzoeken de oorzaak van jouw klachten achterhalen. 

Onze specialist spreken?

Onderzoeken om klachten aan de prostaat vast te stellen

Een uroloog kan de onderstaande onderzoeken uitvoeren om klachten aan de prostaat vast te stellen:

  • PSA-test; deze test meet de hoeveelheid Prostaat Specifiek Hormoon. Bij een vergroting of ontsteking gaat het PSA omhoog. 
  • Flowmetrie; dit is een meting waarbij de kracht van de urinestraal wordt gemeten. 
  • Rectaal onderzoek: bij dit onderzoek gaat de uroloog met een vinger via de anus naar binnen, hierbij wordt de grootte, vorm en stevigheid van de prostaat onderzocht. Indien hier een afwijking wordt gevoeld, zal er als vervolg een MRI-scan of echografie worden uitgevoerd. 

Behandeling bij prostaatklachten

Nadat een arts heeft vastgesteld wat de oorzaak de pijn aan de prostaat veroorzaakt, kan er worden overgegaan tot behandeling. Welke behandeling er exact nodig is verschilt, maar de behandeling valt doorgaans in een van deze twee opties:

1. Behandelingen zonder operatie

De meest eenvoudige manier om problemen aan de prostaat op te lossen, is door het voorschrijven van medicijnen. 

  • Bij plasklachten wordt medicatie gegeven die de spieren in de prostaat en de blaashals ontspannen, waardoor het plassen makkelijker gaat. Deze soort medicatie heeft weinig bijwerkingen. 
  • Bij andere klachten wordt er een medicijn gegeven die zorgt voor een verkleining van de prostaat. Deze medicatie kan bijwerkingen geven, denk aan minder zin in seks en verminderde erecties. 

2. Behandelingen met operatie

Belangrijk: op dit moment zijn operaties van de prostaat bij Mansani nog niet mogelijk. Wij werken er wel hard aan om dit in 2023 zo snel mogelijk te realiseren.

Het is ook mogelijk om de prostaat te opereren. Welke operatie precies nodig is, hangt af van de klachten. Een aantal voorbeelden van prostaatoperaties zijn:  

  • Laserbehandeling; bij een vergroot prostaat dat plasklachten geeft, is het mogelijk om een laserbehandeling te ondergaan. Hierbij wordt weefsel van de prostaat gelaserd, waardoor de plasbuis ruimte krijgt en je weer normaal kunt plassen. 
  • Gedeeltelijk verwijderen van de prostaat (transurethrale resectie, ook wel TURP genoemd); bij deze operatie wordt een deel van de prostaat weggehaald via de plasbuis. Hierdoor zal de prostaat minder groot zijn en zal de urine weer zonder problemen door de plasbuis kunnen stromen. Het grote nadeel van deze operatie is dat je geen kinderen meer kunt kunnen krijgen. Dit komt doordat het sperma na een zaadlozing achterblijft in de blaas. 
  • Klierweefsel rondom de prostaat weghalen (Hryntschak-procedure); bij deze procedure haalt de arts het klierweefsel van de prostaat weg via een snee in de onderbuik. Ook na deze operatie is het niet meer mogelijk om kinderen te krijgen.

Kliniek voor prostaatklachten 

Bij Mansani kliniek zijn we gespecialiseerd in prostaatklachten. Mocht je vragen hebben over dit onderwerp dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Neem direct contact op

 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

Andere veelgestelde vragen

Onderstaand een overzicht van de meestgestelde vragen over prostaatklachten:

Kan ik prostaatklachten krijgen door stress?

Het is niet zo dat stress direct kan leiden tot prostaatklachten. Stress kan echter wel problemen tijdens het plassen verergeren, doordat er spanning komt te staan op de spieren rondom het prostaatgebied. 

Kunnen prostaatklachten leiden tot rugpijn?

Bij pijn aan de prostaat kan het voorkomen dat er lage rugpijn ontstaat. Door de ligging van de prostaat kan de pijn uitstralen naar de (onder)rug. Neem altijd contact op met een arts indien uw klachten gepaard gaan met rugpijn of pijn bij het plassen. 

Hoe kan je prostaatklachten voorkomen?

Doordat de prostaat groeit naarmate u als man ouder wordt, is het niet mogelijk om problemen aan de prostaat te voorkomen. Wel kan (net zoals bij alle andere lichamelijke klachten) sporten en gezond eten bijdragen aan het voorkomen van dergelijke klachten.

Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin