Maak een afspraak

HomeOperatiesBesnijdenis man latere leeftijd

Besnijdenis man latere leeftijd 

Op deze pagina vind je alle informatie over medische besnijdenissen bij volwassen mannen. Je leest wat de voor- en nadelen zijn van deze operatie, in welke gevallen dit vergoed wordt en hoe de operatie wordt uitgevoerd bij ons in de kliniek. 

Deze tekst is geschreven voor én door echte mensen. Mansani is een kliniek voor urologie en gespecialiseerd in besnijdenissen bij de man. Alle informatie is aangeleverd en gecontroleerd door onze uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen. Klik op een onderwerp om er direct over te lezen.

Wat is een besnijdenis bij mannen?

Een besnijdenis bij mannen is een eenvoudige chirurgische ingreep waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd. Een besnijdenis wordt ook wel een circumcisie genoemd.

Besnijden op latere leeftijd

Overweeg je een besnijdenis op latere leeftijd? Klachten zoals een te strakke voorhuid bij volwassen mannen kunnen worden opgelost door deze procedure. Bij Mansani voert een uroloog de operatie uit. Ook op een latere leeftijd is dit een eenvoudige ingreep en zal je al snel weer klachtenvrij zijn.

Waarom een besnijdenis op latere leeftijd?

Een besnijdenis vindt vanuit een medisch oogpunt bij voorkeur plaats in de kindertijd. Desondanks zijn er veel verschillende redenen waarom mannen zich op latere leeftijd laten besnijden.

De meest voorkomende reden om je op latere leeftijd te laten besnijden, is door een te strakke voorhuid. Een strakke voorhuid kan voor pijnklachten zorgen tijdens de seks of bij het plassen. Om dit op te lossen, kan de voorhuid van de penis worden verwijderd tijdens een besnijdenis.

Goed om te weten: in onze kliniek verrichten wij alleen medische besnijdenissen uit, vanaf de leeftijd van 18 jaar. Voor een besnijdenis geldt geen maximum leeftijd.

Medische besnijdenis

Een besnijdenis om medische redenen wordt uitgevoerd indien je (één of meerdere) van onderstaande klachten ervaart:

  • Te strakke voorhuid;
  • Te lange voorhuid;
  • Plasklachten;
  • Snel klaarkomen;
  • Terugkerende ontstekingen aan de eikel/voorhuid;
  • Pijnlijke erectie of pijn tijdens seks.

Indien je last hebt van een of meerdere van de bovengenoemde klachten, dan ga je vaak eerst naar de huisarts. Deze verwijst je in sommige gevallen voor een specialistische behandeling door naar een uroloog.

Je kan je in een ziekenhuis laten opereren, of in een urologische kliniek zoals Mansani. Het voordeel van een behandeling via onze kliniek, is dat je snel bij ons terecht kunt. Bij de meeste ziekenhuizen is er een wachttijd. 

Voor- en nadelen besnijdenis 

Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het belangrijk de voordelen en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. Hieronder hebben we de verschillende voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt kiezen of je wel of niet besneden wilt worden.

✅ Minder kans op infecties aan de penis en urinewegen, doordat de voorhuid verwijderd is en hier vuil in kan blijven zitten;
✅ Een goede oplossing voor vele klachten aan de penis, waaronder terugkerende infecties, te nauwe voorhuid en vroegtijdige zaadlozing;
✅ Minder risico op soa’s en HIV, een reden hiervoor is dat er een dunne eeltlaag ontstaat op de besneden eikel dat virussen weert;

❌ Een besneden eikel is vaak minder gevoelig doordat de eikel geen beschermlaag meer heeft en gewend raakt aan wrijving met kleding.
❌ De eikel kan droger worden, waardoor besneden mannen glijmiddel moeten gebruiken om irritatie tijdens het aftrekken en/of seks te voorkomen.
❌ Mogelijk minder seksueel genot omdat het langer kan duren voor besneden mannen om een orgasme te krijgen.

Consult & behandeling

Wanneer je op consult komt, wordt er na lichamelijk onderzoek gekeken welke behandelmethode voor jou het meest geschikt is. Meestal wordt er gekozen voor een ingreep volgens de klassieke chirurgische methode. Hieronder lees je meer over de operatie.

Contact opnemen met onze uroloog

Hoe verloopt een circumcisie?

De medische term voor een besnijdenis is circumcisie. Een circumcisie wordt door een uroloog uitgevoerd, en verloopt verloopt als volgt:

  1. De ingreep wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Dit betekent dat aan de basis van de penis verdovingsvloeistof wordt ingespoten. Je voelt dan geen pijn meer, maar nog wel de aanraking.
  2. De voorhuid wordt losgemaakt van de eikel en weggeknipt. De overgebleven huid wordt met enkele oplosbare hechtingen vastgehecht vlak onder de rand van de eikel.
  3. Na de besnijdenis van een patiënt wordt de penis meestal niet verbonden. Nadat de hechtingen zijn geplaatst, wordt de wond bedekt met vaseline en een gaasje. De hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf na 7 tot 21 dagen.
  4. Indien de penis wel verbonden is, kan het verband een dag na de ingreep verwisseld worden.

 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

 Veelgestelde vragen over besnijdenissen

Onderstaand een overzicht van de meestgestelde vragen over een besnijdenis bij de man:

Is besnijden gevaarlijk?

Een besnijdenis is niet gevaarlijk. Echter bestaat er, zoals bij elke operatie, altijd een kleine kans op complicaties. Zo kunnen infecties en bloedingen voorkomen. Wat minder vaak voorkomt is vermindering van de gevoeligheid van de eikel.

Hoe lang mag ik niet zwemmen met een besnijdenis?

Het wordt aangeraden om minstens 14 dagen na de circumcisie niet te zwemmen, in bad te gaan of een sauna te bezoeken. Dit in verband met de oplosbare hechtingen.

Hoe lang mag ik niet sporten na een besnijdenis?

Het advies is om 14 dagen na de operatie niet te sporten en zwaar te tillen.

Wanneer mag ik weer masturberen en/of seks hebben na een besnijdenis?

Je mag de eerste 6 weken nadat de besijdenis heeft plaatsgevonden niet masturberen of seks hebben. Daarna kan je hier weer rustig mee beginnen.

Biedt een besnijdenis meer bescherming tegen een SOA of Hiv?

Een besnijdenis biedt geen zekerheid tegen soa’s en HIV en is dan ook nooit een vervanging voor veilig vrijen met een condoom. Wel zijn er een aantal studies waaruit blijkt dat besneden mannen minder risico lopen op soa’s en hiv. Dit kan komen doordat een besneden eikel na verloop van tijd een dun laagje eelt krijgt, waardoor het virus moeilijker door het slijmvlies van de eikel dringt.

Is een besneden penis hygiënischer?

Nee, een besneden penis is niet per definitie hygiënischer. Het is wel zo dat er, door de verwijdering van de voorhuid, minder kans is op infecties doordat vuil niet in de voorhuid kan blijven zitten. Desondanks hebben besneden mannen evenveel kans als onbesneden mannen op infecties. Dit komt doordat infecties alleen ontstaan indien de penis niet goed genoeg wordt gereinigd.

Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin