Maak een afspraak

HomeOperatiesSterilisatie man (vasectomie)Zo wordt een sterilisatie uitgevoerd

Zo wordt een sterilisatie uitgevoerd

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

Op deze pagina leggen we je uit hoe een sterilisatie wordt uitgevoerd en beantwoorden we al je vragen.

Uitvoering operatie

Een sterilisatie (in medische termen ook wel vasectomie genoemd) vindt onder lokale verdoving plaats en de ingreep duurt ongeveer 20-30 minuten. Onze uroloog Garry Pigot legt uit hoe het werkt:

  1. We beginnen eerst aan de ene zijde met het opzoeken en vasthouden van de zaadleider tussen de vingers.
  2. Vervolgens plaatsen we de verdoving en wordt via een kleine snee de zaadleider vrijgemaakt en doorgesneden. 
  3. De twee uiteinden worden daarna afgebonden met een oplosbaar draad.
  4. Dezelfde procedure voeren we uit voor de andere zijde.

Doet een sterilisatie pijn?

Tijdens de sterilisatie zelf voel je geen pijn, dit komt doordat je plaatselijk verdoofd wordt. Wel kan je na de ingreep milde pijnklachten ervaren in de balzak. 

Controle na de operatie

Tot slot vindt er na 3 maanden nog een vruchtbaarheidsonderzoek (sperma-onderzoek) plaats. Dit onderzoek voeren we uit om controleren of u niet meer vruchtbaar bent.

Wie voert de ingreep uit?

Bij Mansani staan we voor persoonlijke en specialistische zorg op het gebied van urologie. We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar wie jou gaat opereren.

De ingreep wordt uitgevoerd door een van onze urologen, beiden zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van steriliaties en staan klaar om jou te helpen.

Meer lezen over dit onderwerp

Meestgestelde vragen over de ingreep

Hoe bereid ik mij voor op de sterilisatie?

De uroloog zal vooraf instructies geven over voorbereidingen voor de vasectomie, zoals het stoppen met eventuele bloedverdunnende medicijnen en het dragen van losse kleding op de dag van de procedure. Bespreek eventuele vragen die je dan nog hebt gerust met je uroloog, we vinden het belangrijk dat gerust en met een goed gevoel de operatie in gaat.

Heeft een vasectomie invloed op de lengte van de penis?

Wees gerust, een vasectomie heeft geen enkele invloed op de lengte van de penis. De reden waarom een vasectomie de lengte van de penis niet beïnvloedt, is omdat de procedure zich richt op het voorkomen van de zaadlozing tijdens een ejaculatie, niet op de penis zelf. De zaadleiders die doorgesneden worden bevinden zich in het scrotum, dat is het zakvormige gebied onder de penis. Leuk feitje: de grootte van de penis wordt bepaald door genetica en hormonale factoren.

Kan ik nog een zaadlozing hebben na mijn sterilisatie?

Een sterilisatie heeft geen effect op de zaadlozing. Sperma bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. Na een vasectomie worden de zaadcellen nog steeds geproduceerd, maar worden ze geabsobeerd door het lichaam omdat ze niet kunnen worden uitgestoten. Na de zaadlozing ziet het sperma na een sterilisatie er voor jou hetzelfde uit als voor de sterilisatie. Alleen onder een microscoop is zichtbaar dat er geen zaadcellen meer in het zaadvocht zitten. 

Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin