Maak een afspraak

HomeAandoeningenKlachten aan de balzakSpatader op teelbal (varicocele)

Spatadar op teelbal (varicocele)

Op deze pagina vind je informatie over een spatadar op de teelbal (varicocele).

Deze tekst is geschreven voor én door echte mensen. Mansani is een kliniek voor urologie en gespecialiseerd spataders op de teelbal (varicocele). Alle informatie is aangeleverd en gecontroleerd door onze ervaren uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen. Klik op een onderwep om er direct over te lezen.

Wat is een varicocele?

Een varicocele is een zwelling in de balzak die meestal boven de teelbal veroorzaakt wordt door een spatader. Het is niet gevaarlijk om een varicocele te hebben. Wel kan deze zwelling een algeheel ongemakkelijk gevoel geven dat vaak ontstaat na inspanning. De kans dat er een spatader ontstaat, is groter bij de linker teelbal. Dit komt doordat de ader aan deze kant zo loopt dat de bloeddruk aan deze zijde hoger is,

Goed om te weten: Ongeveer 1 op de 6 mannen krijgt te maken met een varicocele en ontstaat meestal tussen het 12e en 35e levensjaar van de man.spatadar teelbal varicocele uitleg

Hoe ontstaat een spatader op de teelbal?

De meeste varicoceles ontstaan door een niet goede werking van het klepsysteem in de ader van de teelbal. De ader (en vertakkingen) die het bloed afvoert is te wijd en/of kronkelig geworden door de verhoogde druk, waardoor de klep niet meer goed afsluit. 

Doordat de druk in de ader groter wordt, worden de vertakkingen van de ader steeds wijder. Op de afbeelding zie je waar de varicocele zich bevind in de balzak.

Hoe herken je een varicocele?

Een varicocele kun je herkennen door een zwelling aan de balzak (vaak boven en achter teelbal), ook kun je een drukkend gevoel of  pijn ervaren.

De onderstaande symptomen kunnen optreden bij een varicocele (meestal na inspanning):

 • Pijn in de lies;
 • Pijn de onderbuik;
 • Pijn of drukkend gevoel in de balzak;
 • Zwelling boven en of achter de teelbal; 
 • Zwelling van de balzak;
 • Ongemakkelijk gevoel in de balzak.

Een zwelling in de balzak hoeft niet direct een varicocele te zijn. Vergelijkbare vormen met dezelfde soort type klachten zijn o.a. een hydrocele of spermatocele. Een spatader kan vervelend zijn, maar heeft verder geen ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Wat is de invloed op de vruchtbaarheid?

Een varicocele kan invloed hebben op de kwaliteit van het zaad. Reden hiervoor is een verhoging van de temperatuur in de bal en bijbal, dit zorgt ervoor dat de cellen die zaadcellen produceren minder goed werken.

Ervaar je pijn aan de balzak? Bekijk dan onze overzichtspagina voor meer informatie over dit onderwerp.

Contact met specialist?

De behandeling van een varicocele

Het hebben van een spatader op één (of beide) teelbal(len) is zoals aangegeven niet gevaarlijk, maar kan wel als hinderlijk worden ervaren. Het is mogelijk om een varicocele te behandelen op meerdere manieren.

Coilen van de ader

Een mogelijke behandeling is het coilen (inbrengen van kleine ijzerdraadjes) van de ader zodat deze wijder wordt. Een interventieradioloog gaat tijdens deze operatie (met een zeer dunne draad) via een ader in de lies richting de spatader die vanuit de balzak komt en achter in de buikholte loopt. Deze spatader wordt met coils dicht gemaakt, waardoor het bloed stolt.

Behandeling bij Mansani Kliniek

De behandeling die we bij Mansani Kliniek uitvoeren gebeurt onder algehele narcose. De uroloog zal via de lies zoeken naar de zaadstreng om deze af te binden.

In de zaadstreng lopen namelijk de aderen (en vertakkingen) die de spatader op de teelbal veroorzaken. Met behulp van een microscoop worden de aderen, zenuw en lymfebanen vrijgemaakt. De uroloog bindt deze vervolgens af waardoor het bloed niet meer omhoog kan stromen en de ader stolt.

Voor- en nadelen behandeling varicocele

✔️ Bij een geslaagde behandeling zonder complicaties zijn de voordelen: verminderde last aan de balzak en vergrote kans op betere kwaliteit van het zaad.

 De operatie niet zonder aannemelijke risico’s: de zaadleider of dunne slagader naar de testikel kan schade oplopen (kans op onvruchtbaarheid).

Nazorg spatadar op teelbal

De behandeling is uitgevoerd en dan begint het herstel. Je kunt het volgende verwachten op de dag zelf en aansluitende dagen na de operatie:

 • De wond aan de lies wordt gesloten met een oplosbare hechting in de huid;
 • Je wordt naar de uitslaapkamer gebracht om uit te rusten;
 • De eerste 2 tot 4 uur na de behandeling moet je plat liggen (verminderde kans op nabloeding);
 • De verpleegkundige zal een aantal keer langskomen om te checken hoe het met jou en de wond gaat;
 • Je ontvangt uitleg over het herstelproces na een behandeling;
 • Na goedkeuring van de behandelend arts mag je dezelfde dag naar huis (regel iemand die je naar huis rijdt, zelf mag je niet rijden);

Goed herstel van de operatie bevorder je door:

 • Beperken van het contact met vocht op de wond tijdens het douchen (In bad gaan, naar de sauna en zwemmen mogen niet)
 •  totdat de wond volledig genezen is: douchen mag, maar baden, naar de sauna  en zwemmen niet.
 • De wond dagelijks te verschonen met pleisters (deze krijg je mee na de operatie);
 • De eerste 7 dagen mag de lies niet belast worden (niet sporten, bukken en tillen);
 • Traplopen moet tot het minimum worden beperkt totdat de wond volledig geheeld is.

Je hebt na 4 tot 6 weken een afspraak in de kliniek om het resultaat van de behandeling te bespreken. Mocht je tussentijds vragen hebben of complicaties dan kun je ons altijd contacten.

Spreek onze specialisten

Denk je dat je een varicocele hebt en wil je hierover praten met een uroloog? Ons team van specialisten staat klaar om al jouw vragen te behandelen en jou de zorg te geven die je verdient.

Spreek met onze specialist

 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

Andere veelgestelde vragen

Onderstaand een overzicht van de meestgestelde vragen over een spatader op de teelbal (varicocele):

Kan ik zelf iets doen om een varicocele te verminderen?

Het is zelf niet mogelijk om de varicocele te verminderen, dit komt doordat het betrekking heeft op je aderen en bloedvaten. Wel kun je inspanningen beperken zodat je minder last ervan hebt.

Kan ik na een operatie direct weer werken?

Ons advies is om de eerste twee weken na een behandeling rustig aan te doen. Dit betekent geen zware fysieke arbeid zoals veel gewicht tillen, lang lopen of andere bovenmatige inspanningen.

Tast een varicocele mijn vruchtbaarheid aan?

Een varicocele kan de vruchtbaarheid van de man aantasten omdat het kan zorgen voor een verminderde kwaliteit van het zaad. Een vrouw kan wel zwanger worden van een man die een varicocele heeft indien de kwaliteit van het zaad goed is.

Hoe lang zijn jullie wachttijden?

De wachttijd bij de Mansani Kliniek is kort, je kunt binnen een week bij ons terecht. 

Hoe lang na een varicocele behandeling kan ik een zaadonderzoek doen?

Je kunt ongeveer 3 maanden na de behandeling een zaadonderzoek doen om de kwaliteit te testen.

Mansani Kliniek
 • De beste specialisten
 • Optimale patiëntbeleving
 • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
 • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin