Maak een afspraak

HomeAandoeningenKlachten aan de balzakKnobbeltje bijbal

Knobbeltje (bij)bal

Op deze pagina leest u alles over knobbels in de (bij)bal. U vindt hier onder andere terug wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn, wanneer u naar de dokter moet en hoe wij in de Mansani kliniek dergelijke knobbeltjes behandelen. 

Deze tekst is geschreven voor én door echte mensen. Mansani is een kliniek voor urologie en gespecialiseerd in knobbels in de (bij)bal. Alle informatie is aangeleverd en gecontroleerd door onze ervaren uroloog Garry Pigot.

Snel naar:

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen. Klik op een onderwep om er direct over te lezen.

Waar zit het knobbeltje precies?

Allereerst is het goed om te weten hoe de scrotum er van binnen uitziet, zodat u zelf het onderscheid kunt maken en kunt aantonen waar de knobbel precies zit. 

Voor het gemak hebben wij alle benamingen op een rijtje gezet:

 • zaadbal - ook wel teelbal of testikel genoemd;
 • bijbal - ook wel epididimis genoemd
 • zaadleider
 • balzak - ook wel scrotum genoemd.

In de balzak bevinden zich twee zaadballen, en achter elke zaadbal ligt een bijbal. De bijbal is voelbaar aan de achterkant en bovenkant van de zaadbal. Vanuit de bijbal loopt de zaadleider en bloedvaten van de testis.

Wat kan een knobbel in de (bij)ballen betekenen?

Een knobbeltje in de balzak of bijbal kan verschillende dingen betekenen. Er zijn 3 soorten zwellingen of knobbels van de bal of bijbal:

 • Goedaardige; hydrocele/spermatocele varicocele
 • Kwaadaarige (testiskanker): altijd uitgaande van de bal en nooit van de bijbal
 • Ontstekingen (epididimitis of epididimoorchitis: meestal alleen van de bijbal en soms van de bijbal en de bal

1. Goedaardige knobbel;

 • Spermatocele is een knobbel of zwelling gevuld met vocht welke in de bijbal ontstaan en zit. De spermatocele zit dus los van de bal zelf.
 • Hydrocele een een zwelling of vochtcollectie die als een ballon om de gehele bal zit. Bij de hydrocele is de bal zelf vaak niet of niet goed te voelen.
 • Varicocele zijn spataderen in de balzak. deze spataderen zitten vaak boven en achter de bal. Als ze uitgebreid zijn, kan dit aanvoelen als wormpjes in de balzak.
 • Een zachte, beweegbare knobbel kan een cyste (holte gevuld met vocht) zijn. Dit wordt ook wel een spermatocele, epidermale cyste of bijbalcyste genoemd en is eenvoudig door een uroloog te behandelen. 
 • Een andere mogelijkheid is een ontsteking aan de bijbal. 

2. Kwaadaardige knobbel; 

Een harde knobbel kan een symptoom van teelbalkanker zijn. Een harde knobbel kan gepaard gaan met pijn, maar dat is meestal niet het geval. Lees hieronder meer over de symptomen en de behandeling van teelbalkanker.

Belangrijk: voelt u een afwijking aan de balzak, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts of neem telefonisch contact met ons op voor advies. 

3. Ontsteking van de bijbal en of bal

De ontsteking l kenmerkt zich door pijn, zwelling en warm aanvoelen van de bijbal en bal. Soms gaat dit gepaard met koorts. De bijbalontsteking kan ontstaan na een blaasontsteking (urineweginfectie) of als gevolg van een doorgemaakte seksueel overdraagbare aandoening (Chlamydia of gonorroe). De ontsteking aan de bijbal wordt behandeld met een antibioticum en het kan soms weken duren voordat de klachten helemaal verdwenen zijn.

Controleren van de ballen

Het is belangrijk om regelmatig de balzak te onderzoeken op afwijkingen. Het controleren van de ballen / teelballen kan eenvoudig door deze stappen te volgen:

 1. Neem een douche of warm bad; dit zorgt ervoor dat de huid ontspannen is; 
 2. Begin met één bal en rol deze voorzichtig tussen duim en wijsvinger in;
 3. Neem contact op met uw huisarts wanneer u een verharding, zwelling of andere afwijking opmerkt. 

Kwaadaardig knobbeltje ballen

Hierboven beschreven we al dat er een mogelijkheid bestaat dat een harde knobbel aan de teelbal mogelijk teelbalkanker kan zijn. Er is echter niet direct reden tot grote zorgen; teelbalkanker is relatief zeldzaam en is (indien het in een vroeg stadium ontdekt wordt) goed te behandelen. Maar hoe komt u erachter of het knobbeltje dat u in de ballen voelt ook daadwerkelijk kwaadaardig is? Hieronder leest u hier meer over.

Teelbalkanker: symptomen en behandeling

 Dit zijn de symptomen van teelbalkanker op een rij:

 • Begint meestal als een klein hard knobbeltje aan één van de zaadballen;
 • Het knobbeltje groeit (dit kan binnen een aantal dagen of weken gebeuren);
 • Doet doorgaans geen pijn;
 • Gaat niet vanzelf weg en wordt ook niet kleiner.

Ervaart u bovenstaande symptomen? Maak dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts beoordeelt uw klachten en kan een echografisch onderzoek laten uitvoeren. Indien de verdenking op teelbalkanker is, zal dit behandeld worden door het weghalen van de aangedane bal. Ook wordt er onderzoek gedaan naar uitzaaiingen middels bloedonderzoek en een CT scan van de longen en de buik.

Vooraf zal met u besproken worden of het nodig is om zaadcellen in te laten vriezen.
Er zal ook worden besproken of u een kunstbal (testis prothese) witl of niet. Over het algemeen worden deze pas op een later moment geplaatst.

Het verwijderen van de bal kan door onze urologen worden uitgevoerd in onze kliniek in Bosch en Duin. Meer weten over teelbalkanker? Bekijk alle informatie op de website van kanker.nl

 

Garry Pigot
Over de auteur Garry Pigot

Garry is meer dan 10 jaar werkzaam als uroloog en heeft meerdere specialisaties. Hij is actief als medisch directeur bij Mansani Kliniek, daarnaast is hij ook werkzaam bij het Amsterdam UMC. Een goede en persoonlijke relatie met zijn patiënten vindt hij belangrijk, net als zijn gezin waarmee hij graag zijn vrije tijd doorbrengt.

 

Mansani Kliniek
 • De beste specialisten
 • Optimale patiëntbeleving
 • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
 • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin