Ziekte van Peyronie
Snel naar:
Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen:
- Wat is de ziekte van Peyronie?
- Symptomen ziekte van Peyronie
- Hoe ontstaat de ziekte van Peyronie?
- Maak kennis met onze specialisten
- Verloop van de ziekte
- Psychische gevolgen
- Wel of niet opereren?
- Mogelijke operaties bij de ziekte van Peyronie
- Dr. Garry Pigot: de specialist in de ziekte van Peyronie
- Wat kun je verwachten van het resultaat na de operatie?
- Nazorg ziekte van Peyronie
Wat is de ziekte van Peyronie?
De ziekte van Peyronie is een goedaardige aandoening waarbij de penis krom trekt tijdens een erectie. Dit gebeurt meestal vanaf een leeftijd van 40 jaar of ouder.
De kromstand ontstaat door verhardingen in de wand van de zwellichamen in de penis, zogenaamde plaques. Deze verstijven het bindweefsel en zorgen ervoor dat de penis tijdens een erectie naar één of meerdere kanten krom trekt.
Een lichte kromming van de penis is bij veel mannen normaal. Pas als de kromstand pijnlijk is of geslachtsgemeenschap belemmert, spreken we van de ziekte van Peyronie.
Symptomen ziekte van Peyronie
In het beginstadium van de ziekte van Peyronie hebben veel mannen last van pijn bij een erectie. Naarmate de ziekte vordert, trekt de penis krom door het ontstaan van harde plaques.
De klachten die je kunt ervaren, verschillen per persoon. Veelvoorkomende symptomen zijn:
-
een kromstand van de penis tijdens een erectie
-
pijn bij erecties (vooral in het begin)
-
een voelbare, harde plek in de penis
-
moeite met vrijen of pijn bij je partner
-
afname van erectiekracht of stijfheid
-
een korter aanvoelende penis
-
gevoelsvermindering in de eikel
-
een erectiestoornis (afname van de stijfheid van de penis, oftewel moeite met het krijgen of behouden van een erectie)
Veel mannen ervaren klachten maar zoekt niet of veel te laat hulp, vaak uit schaamte of omdat de klachten mild lijken. Toch is het verstandig om altijd een arts te raadplegen. De aandoening kan namelijk verergeren. En een vroegtijdige behandeling geeft vaak de beste resultaten.
Herken je een of meerdere van deze klachten? Neem gerust contact met ons op voor een consult.
Hoe ontstaat de ziekte van Peyronie?
De ziekte van Peyronie ontstaat meestal door kleine scheurtjes in het weefsel van de penis. Die kunnen ontstaan als de penis tijdens een erectie onverwacht wordt gebogen of geknikt, bijvoorbeeld tijdens het vrijen. Zulke kleine beschadigingen noemen we ook wel microtrauma’s.
Als reactie op deze beschadigingen ontstaat er een ontsteking. In de beginfase van de ziekte veroorzaakt dit vaak pijn bij een erectie.
Na verloop van tijd verandert de ontsteking in een harde plek in de penis, ook wel plaque genoemd. Deze plaque zorgt ervoor dat de penis tijdens een erectie niet overal even goed kan uitrekken, waardoor er een kromming ontstaat.
De European Association of Urology (EAU) beschrijft dit als een verworven aandoening die vooral voorkomt bij mannen vanaf middelbare leeftijd. De kromstand ontstaat doorgaans geleidelijk, als gevolg van deze herhaalde microtrauma’s. (Bron: EAU Guidelines on Sexual and Reproductive Health)
Als de ontsteking tot rust komt, verdwijnt de pijn meestal vanzelf, maar blijft de kromstand aanwezig.
Maak kennis met onze specialisten
De urologen van Mansani Kliniek hebben jarenlange ervaring met het behandelen van de ziekte van Peyronie. Ze kijken niet alleen naar de medische kant, maar ook naar wat de aandoening met je doet. Persoonlijke aandacht en duidelijke uitleg staan bij ons voorop.
Wil je een afspraak maken of heb je vragen over jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.
Wat kun je verwachten tijdens het eerste consult?
Tijdens het eerste gesprek bespreekt de uroloog je klachten en doet hij lichamelijk onderzoek. Hij voelt of er sprake is van verharding in de penis en beoordeelt de plaats en mate van de kromstand. In sommige gevallen wordt ook de lengte van de penis opgemeten of aanvullend echo-onderzoek gedaan, bijvoorbeeld als er twijfel is over de diagnose.
Verloop van de ziekte
De ziekte van Peyronie ontwikkelt zich meestal langzaam. In het begin is er vaak pijn tijdens een erectie, maar nog geen zichtbare kromstand. Na verloop van tijd ontstaan er harde plekken (plaques) in de zwellichamen van de penis, die zorgen voor de kromming.
Het verloop is verschillend:
-
Bij 30 tot 50% van de mannen wordt de kromstand erger.
-
Bij 47 tot 67% stabiliseert de situatie vanzelf.
-
Bij 10% treedt spontaan verbetering op, al is dit zeldzaam zodra er eenmaal plaques zijn ontstaan.
Gemiddeld duurt het ongeveer 12 maanden voordat de ziekte tot rust komt. In deze fase verdwijnt bij de meeste mannen ook de pijn. De plaques kunnen in slappe toestand voelbaar blijven als kleine harde knobbeltjes.
Psychische gevolgen
De ziekte van Peyronie kan ook mentaal impact hebben. Veranderingen aan de penis en mogelijk lengteverlies kunnen zorgen voor onzekerheid, minder seksueel verlangen, faalangst of somberheid.
Ook de relatie met een partner kan onder druk komen te staan. In sommige gevallen is psychologische of seksuologische begeleiding een goede aanvulling op de medische behandeling. Hierin kunnen wij je natuurlijk altijd adviseren.
Wel of niet opereren?
Er zijn in het verleden verschillende niet-operatieve behandelingen geprobeerd tegen de kromstand, maar die hebben helaas geen bewezen effect.
De European Association of Urology (EAU) adviseert om pas te opereren wanneer de ziekte van Peyronie tot rust is gekomen. Dat betekent: minstens drie tot zes maanden zonder pijn of verergering van de kromstand. (Bron: EAU Guidelines on Sexual and Reproductive Health)
Welke operatie geschikt is, hangt af van:
-
de ernst van de kromstand;
-
je wensen;
-
en of er sprake is van een erectiestoornis.
Bij een operatie maakt de uroloog een snede onder de eikel en schuift de huid naar beneden. De voorhuid blijft behouden. Er zijn vier operatieve mogelijkheden, die we hieronder uitleggen.
Mogelijke operaties bij de ziekte van Peyronie
Er zijn vier operaties die een kromstand kunnen corrigeren. Welke het beste past, hangt af van de ernst van de kromming, jouw wensen en of er ook sprake is van een erectiestoornis.
1. Cavernoplicatie
Geschikt bij: een lichte kromming.
Uitvoering: Bij deze operatie plaatst de uroloog hechtingen aan de kant tegenover de plaque (de plek waar de verkalking zit). Door ook deze kant minder rekbaar te maken, ontstaat er een evenwicht, waardoor de kromming wordt opgeheven.
✅ Voordelen: Dit is een relatief eenvoudige en veelgebruikte ingreep.
❌ Nadelen: De penis wordt iets korter in erectie (hoeveel hangt af van de kromstand). Hechtingen kunnen voelbaar zijn onder de huid, maar veroorzaken zelden klachten.
2. Nesbitt operatie
Geschikt bij: een kleine kromming en een penislengte van minimaal 12 cm.
Uitvoering: Bij de Nesbitt operatie snijdt de arts kleine, ruitvormige stukjes uit het kapsel van het zwellichaam aan de buitenzijde van de kromming. Deze worden vervolgens gesloten met hechtingen. Door deze buitenbocht in te korten, wordt de penis weer recht.
✅ Voordelen: eze techniek zorgt voor een nauwkeurige correctie van de kromstand.
❌ Nadelen: Net als bij een cavernoplicatie treedt er enig lengteverlies op. De operatie is iets complexer en er is een klein risico op blijvende gevoelsverandering in de eikel.
3. Cavernoplastiek
Geschikt bij: een ernstige kromstand waarbij je zo min mogelijk lengteverlies wenst.
Uitvoering: Bij een Cavernoplastiek maakt de uroloog een sneetje in de verkalking aan de binnenbocht van de penis, waardoor de kromming wordt opgeheven. De opening die dan ontstaat in het zwellichaam wordt afgedekt met een stukje speciaal ontwikkeld materiaal (een patch), dat op maat wordt geknipt en vastgehecht.
✅ Voordelen: Minder lengteverlies dan bij een Cavernoplicatie of Nesbitt operatie. Ook zijn bij deze ingreep de hechtingen onderhuids voelbaar, maar geeft dit zelden klachten.
❌ Nadelen: Het gevoel rondom de eikel kan (tijdelijk) verminderen. En ook bij deze ingreep is er sprake van lengteverlies van de penis, al is dit wel minder dan bij een Cavernoplicatie.
4. Erectieprothese
Geschikt bij: eerdere operaties die niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd of bij een ernstige erectiestoornis.
Uitvoering: De arts brengt een speciale prothese in die de penis stijf maakt wanneer jij dat wilt. Vooraf wordt de penis rechtgebogen en wordt de plaque (verharding) doorbroken. De prothese houdt de penis vervolgens in een rechte stand tijdens een erectie.
✅ Voordelen: Dit is een betrouwbare oplossing als andere operaties niet helpen, of als je geen erectie meer kunt krijgen met medicijnen.
❌ Nadelen: Het is de meest ingrijpende behandeling. Er is kans op blijvend gevoelsverlies en een erectieprothese kan na verloop van tijd stukgaan. In dat geval is vervanging nodig.
Dr. Garry Pigot: de specialist in de ziekte van Peyronie
Dr. Garry Pigot is uroloog en sinds 2013 verbonden aan Amsterdam UMC. In 2022 richtte hij Mansani Kliniek op, waar hij als medisch directeur en behandelend arts mannen helpt bij uiteenlopende urologische klachten. Eén van zijn specialisaties is de behandeling van de ziekte van Peyronie.
Binnen zijn praktijk en bij het AMC voert hij regelmatig operaties uit om een kromstand van de penis te corrigeren. Of het nu gaat om een eenvoudige correctie of een complexe reconstructie, dr. Pigot werkt met veel precisie. Daarbij maakt hij gebruik van geavanceerde technieken om het beste resultaat te behalen.
Dankzij zijn uitgebreide ervaring, rustige benadering en oog voor detail voelen veel mannen zich bij hem in goede handen.
Wat kun je verwachten van het resultaat na de operatie?
Een veelgestelde vraag is: "Hoe ziet mijn penis eruit na de ingreep?" Door de ziekte van Peyronie is er meestal al enige verkorting van de penis opgetreden. De operatie kan de penis weer recht maken, maar brengt in de meeste gevallen ook enig lengteverlies met zich mee.
Het is belangrijk om te weten dat geen enkele behandeling de oorspronkelijke vorm of lengte volledig kan herstellen.
Het doel van de operatie is om de penis weer functioneel recht te maken, zodat vrijen weer prettig en mogelijk wordt. Voor veel mannen is dat een belangrijke stap naar herstel en meer zelfvertrouwen.
Uroloog Garry Pigot: De vraag die mij vaak wordt gesteld door patiënten is: "hoeveel lengteverlies zal er optreden?" Of "hoelang is mijn penis dan na de operatie?" Meestal is dat de lengte van de binnenbocht van de penis zoals die vóór de operatie was.
Nazorg ziekte van Peyronie
Wat kun je verwachten op de dag van de operatie, en hoe verloopt het herstel?
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben we een aparte brochure samengesteld met duidelijke informatie over de dagen rondom de operatie, het herstel en wat je wel en niet mag doen.
Bekijk hier de brochure: Nazorg kromme penis (ziekte van peyronie)
Zo weet je precies wat je kunt verwachten en kun je met een gerust gevoel naar de operatie toeleven.