Maak een afspraak

HomeOver onsNieuwsSteeds jongere mannen willen een sterilisatie

Steeds jongere mannen willen een sterilisatie

Steeds jongere mannen willen een sterilisatie

Steeds jongere mannen willen een sterilisatie

Onder de dertig en geen kinderwens? Urologen zien steeds vaker dat deze groep mannen om een sterilisatie vraagt. Dat blijkt uit een rondgang van NOS op 3 langs bijna alle urologieklinieken in Nederland. Het merendeel van de mannen die de ingreep willen, is tussen de 35 en 40.

Voltooide kinderwens

Waarom mannen een sterilisatie willen, verschilt. De grootste groep heeft een voltooide kinderwens. Deze mannen willen bijvoorbeeld de druk bij hun vrouw weghalen die dan geen (hormonale) anticonceptie, zoals de pil of een spiraal, meer hoeft te nemen.

Nieuwe groep

Klinieken herkennen ook een nieuwe groep: jonge mannen zónder kinderwens. Zij willen bijvoorbeeld vanwege het klimaat geen kinderen op de wereld zetten.

Onder de 30

Wie een sterilisatie wil, kan bij de huisarts, het ziekenhuis of specialistische kliniek terecht. Artsen mogen zelf bepalen of ze de ingreep wel of niet uitvoeren bij mannen onder de 30. Maar in een richtlijn voor urologen wordt wel gesproken over risicofactoren: onder de 30 of mannen die géén relatie hebben krijgen vaker spijt van de ingreep. Gevolg is dat urologen terughoudend zijn in het uitvoeren van een sterilisatie bij jonge mannen.

Spijt sterilisatie

De kans dat iemand spijt krijgt van de ingreep is klein, blijkt uit onderzoek. Ongeveer 2 tot 6 procent van de mannen komt later van de beslissing terug. Dat percentage ligt dus hoger bij mannen die er op jongere leeftijd voor kiezen: bij mannen onder de 25 heeft 11 procent later spijt. Hiervoor is een hersteloperatie mogelijk.

Contact

Denk je ook na over een sterilisatie? Mansani Kliniek is gespecialiseerd in het uitvoeren van een sterilisatie. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Je kunt ons bellen of vul ons contactformulier in. We horen graag van je.

Bron: het hele artikel kun je lezen op nos.nl

Mansani Kliniek
  • De beste specialisten
  • Optimale patiëntbeleving
  • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
  • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin