Ongedaan maken sterilisatie man (vasovasostomie)
Op deze pagina vind je informatie over het ongedaan maken van een sterilisatie bij de man (ook wel vasovasostomie of refertilisatie genoemd).
Snel naar:
- Wat is een vasovasostomie?
- Waarom een refertilisatie?
- Voor de ingreep
- Hoe wordt een herstel-sterilisatie uitgevoerd?
- Onze specialisten op het gebied van vasovasostomiën
- Poliklinische controle
- Sterilisatie man ongedaan maken na een paar jaar
- Welke verzekering vergoed sterilisatie ongedaan maken?
- Kans op zwangerschap bij ongedaan maken sterilisatie
- Nazorg hersteloperatie
- Complicaties hersteloperatie
- Veelgestelde vragen
Wat is een vasovasostomie?
Een vasovasostomie (ook wel refertilisatie genoemd) is een operatie waarbij de zaadleiders worden hersteld. De uiteinden van de zaadleiders zijn eerder doorgeknipt tijdens een sterilisatie. Met een vaso-vasostomie wordt een sterilisatie dus ongedaan gemaakt.
Op afbeelding kun je links zien hoe de zaadleider is doorgeknipt tijdens de eerdere sterilisatie. Hierdoor is het (tijdelijk) niet meer mogelijk om vruchtbare zaadcellen te produceren. Je kunt de afbeelding beter bekijken door hierop te klikken.
Aan de rechterkant kun je zien hoe de verbinding van de zaadleiders wordt hersteld door middel van kleine draadjes. Tijdens de operatie maakt onze uroloog gebruik van een microscoop. De herstel operatie vindt onder algehele narcose plaats en in dagbehandeling. Dat betekent dat je dezelfde dag nog naar huis toe kunt.
Waarom een refertilisatie?
Er is in het verleden een sterilisatie (vasectomie) bij u verricht, waarschijnlijk omdat er destijd sprake was van een voltooid gezin.
Het is mogelijk dat u hier toch spijt van heeft gekregen (10% krijgt dit), en daarom de sterilisatie ongedaan wilt laten maken. We noemen deze hersteloperatie ook wel refertilisatie of vasovasostomie.
Voor de ingreep
De operatie wordt uitgevoerd door urologen die gespecialiseerd zijn in deze ingreep. De operatie vindt bij voorkeur onder algehele anesthesie plaats en duurt ongeveer 120 minuten. Het wordt uitgevoerd in dagbehandeling, wat betekent dat u dezelfde dag naar huis gaat. Zorg voor vervoer naar huis, zelf mag u niet rijden door de narcose.
Hoe wordt een herstel-sterilisatie uitgevoerd?
- Als eerste worden er 2 sneetjes in de balzak gemaakt. Deze incisies zijn groter dan de incisies die destijds zijn gemaakt voor de sterilisatie.
- De nieuwe verbinding wordt met hele dunne oplosbare draadjes gemaakt.
- Met behulp van een microscoop worden deze hechtingen nauwkeurig geplaatst.
Onze specialisten op het gebied van vasovasostomiën
De Mansani Kliniek staat voor persoonlijke en specialistische zorg op het gebied van urologie. Onderstaand een overzicht van de specialisten die voor jou klaar staan.
Poliklinische controle
Tijdens de poliklinische afspraak voorafgaand aan de operatie wordt na gesprek ook lichamelijk onderzoek gedaan. Hierbij wordt door de uroloog in de balzak gevoeld waar de zaadleiders zijn doorgenomen en wordt een inschatting gemaakt of de herstel operatie goed uit te voeren zal zijn.
Sterilisatie man ongedaan maken na een paar jaar
Veel mannen vragen zich af of het ook mogelijk is om een sterilisatie ongedaan te maken, als deze bijvoorbeeld 10 of 20 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Het is in de meeste gevallen mogelijk om de sterilisatie ongedaan te maken.
Echter geldt wel; hoe minder jaren er tussen de sterilisatie en de hersteloperatie zitten, hoe groter de kans is op zwangerschap. Ook de leeftijd van de partner speelt hierin mee. Lees hier meer over de kans op zwangerschap na een vasovasostomie. Wilt u advies over uw persoonlijke situatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Welke verzekering vergoed sterilisatie ongedaan maken?
Vanuit het basispakket van de Nederlandse Zorgverzekeraars worden de kosten van de vasovasostomie niet vergoed. Indien je aanvullend verzekerd bent kan het zijn dat jouw zorgverzekering de kosten wel vergoed. Wij adviseren je contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar wat betreft de vergoedingen.
Kans op zwangerschap bij ongedaan maken sterilisatie
Over het algemeen zijn urologen in staat om in 80 tot 100% van de gevallen de zaadleiders weer aan elkaar te zetten. Daarmee wordt ook een zaadlozing met zaadcellen weer mogelijk. Dit heet de ‘patency rate’. Dit is niet hetzelfde als de kans op zwangerschap.
Gemiddeld genomen is de kans op zwangerschap maximaal 40 tot 50%. De kans neemt af met het verstrijken van de jaren na de sterilisatie. Globaal is er in de eerste 5 jaren na de sterilisatie 85% kans op zaadcellozing en een kans op zwangerschap van 55%. In het tijdsbestek van 6 tot 15 jaren na de sterilisatie daalt de kans op zaadcellozing tot 60%, de kans op zwangerschap is dan 20%.
Wilt u advies over uw persoonlijke situatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Nazorg hersteloperatie
Wat kun je verwachten op de dag van de hersteloperatie en hoe ziet de periode eruit na een vasovasostomie? Mansani Kliniek heeft een brochure voor jou samengesteld met alles wat je moet weten voor, tijdens en na de hersteloperatie: Nazorg hersteloperatie man (vasovasostomie). Wel zo handig!
Complicaties hersteloperatie
De kans op complicaties is over het algemeen klein. Mogelijke complicaties kunnen een nabloeding of een infectie van de balzak zijn. Ook milde pijnklachten na de operatie kunnen voorkomen. Heeft u een van bovengenoemde klachten na een behandeling in onze kliniek? Neemt u dan contact op.
Wat zijn mijn kansen?
Bij een vasovasostomie worden de zaadleiders in gemiddeld 80-100% hersteld. Dit betekent dat een zaadlozing mét vruchtbaar sperma weer mogelijk is. Nadat de hersteloperatie is uitgevoerd bij de man is ongeveer 1 op de 2 opnieuw vruchtbaar.
Meer lezen over dit onderwerp
- 1. Wat is een sterilisatie bij mannen?
- 2. Betrouwbaarheid en kans op zwangerschap na sterilisatie
- 3. Sterilisatie kliniek
- 4. Zo wordt een sterilisatie uitgevoerd
Veelgestelde vragen
Onderstaand een overzicht van de meest gestelde vragen over een vasovasostomie:
Om het genezingsproces correct te laten verlopen adviseren we bij een kantoorbaan om 3 tot 5 dagen rust te nemen. Mocht je een baan hebben waarbij je meer fysieke inspanning levert dan is het advies om 7 dagen te rusten. Hiermee voorkom je mogelijk nabloedingen of andere complicaties.
Onze kliniek is gevestigd in Bosch en Duin. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de deur.