Maak een afspraak

HomePlasklachtenIncontinentie man (urineverlies)

Incontinentie bij mannen (urineverlies)

Incontinentie voor urine (urineverlies) is het ongewild verliezen van urine. Het is een vervelend maar veelvoorkomend probleem onder mannen. Op deze pagina leest u waar incontinentie door wordt veroorzaakt, wat u er zelf tegen kunt doen en welke andere behandelingen mogelijk zijn. 

Direct contact opnemen

Wanneer verliest u urine? 

Ongewenst urineverlies kan verschillende oorzaken hebben. Om te beginnen is het daarom goed om vast te stellen wanneer u urine verliest. Klik op uw situatie om er meer over te lezen. 

Urineverlies man nadruppelen 

Nadruppelen bij mannen na het plassen wordt veroorzaakt door urine die achter is gebleven in de urinebuis. Op onze pagina over plasklachten leest u hier meer over.

Inspanning urine incontinentie of stress urine incontinentie 

Urineverlies na inspanning wordt ook wel inspannings Urine incontinentie of stress urine incontinentie genoemd. Bij deze vorm van incontinentie voor urine werk de sluitspier om de plasbuis niet goed genoeg. Bij plotseling drukverhogende momenten in de buik waardoor er extra druk op uw blaas wordt uitgeoefend - bijvoorbeeld tijdens het hoesten of sporten verliest men dan urine. Urineverlies na inspanning heeft niets te maken met stress.

Inspanningsincontinentie komt bijna niet voor bij mannen. Een uitzondering is na het verwijderen van de prostaat, na een dergelijke operatie kan het voorkomen dat de sluitspier om de plasbuis beschadigd is waardoor dergelijke klachten kunnen voorkomen. 

Hulp nodig?

Aandrang urine incontinentie of urge urine incontinentie

Als mannen de plas niet kunnen ophouden en urine verliezen voordat ze het toilet halen of kunnen plassen spreken we van aandrang urine incontinentie of urge-urineincontinentie. De aandrang urine incontinentie wordt veroorzaakt door een plotseling aanspannen van de spieren in de blaaswand. Soms trekken de spieren in de blaaswand te vaak samen, waardoor u dringend naar het toilet moet. Dit staat ook wel bekend als een overactieve blaas. 

De oorzaak van een overactieve blaas, die zorgt voor het niet of moeilijk kunnen ophouden van plas bij mannen, is helaas niet altijd te achterhalen. In sommige gevallen wordt dit veroorzaakt door:

 • Te veel alcohol of cafeïne inname;
 • Te weinig drinken (hierdoor kan zich sterke, geconcentreerde urine verzamelen in uw blaas, wat de blaas kan irriteren en symptomen van overactiviteit kan veroorzaken);
 • Een vergrote prostaat;
 • Urineweginfecties, blaasontsteking of tumoren in de blaas;
 • Bepaalde medicijnen.

Urineverlies mannen 's nachts

Ongewenst urineverlies in de avond is erg vervelend en kan de slaap volledig verstoren met extreme vermoeidheid als gevolg. 

Nachtelijk urineverlies heeft verschillende oorzaken:

 • Allereerst komt het bij mannen vaker voor naarmate ze ouder worden. Doordat de spieren, weefsels en zenuwen in en rondom de blaas zwakker worden kan dit de werking van de blaas beïnvloeden en hierdoor nachtelijke incontinentie veroorzaken.
 • Daarnaast kan een vergrote prostaat er ook voor zorgen dat u uw blaas niet kunt legen, waardoor de urine kan gaan druppelen. 
 • Tot slot kan urineverlies in de nacht ook komen door te veel drinken voor het slapen gaan of door teveel drinken gedurende de dag.  

Wat kunt u zelf doen bij incontinentie?

Zelf kunt u ook de incontinentie verminderen. Onderstaand een aantal adviezen vanuit de Mansani Kliniek:

 • Bekkenbodemspier oefeningen (kegeloefeningen) uitvoeren*;
 • Afvallen in het geval van overgewicht;
 • Letten op uw vochtinname door enkele uren voor het slapen minder te drinken;
 • Vermijden van cafeïne en alcohol in de avond kan helpen;
 • Zorg er tot slot voor dat u altijd nog een keer naar het toilet gaat voordat u gaat slapen.

* Dit zijn oefeningen (ook wel kegeloefeningen genoemd) waarmee u als man uw bekkenbodemspieren kunt trainen. Ze dragen bij aan een betere blaasbeheersing, waardoor het urineverlies zal verminderen. Online zijn er verschillende filmpjes te vinden waarin deze oefeningen worden voorgedaan. Ook een gespecialiseerde fysiotherapeut kan hierbij helpen.

Hoe ziet een onderzoek er uit?

Het onderzoek bij urineverlies bestaat uit twee delen met een mogelijk vervolgonderzoek.

 • Het lichamelijk onderzoek: beoordelen van uw handfunctie en genitaal;
 • Mogelijk aanvullend onderzoek: urine, residu, bloed, 24-uurs test en/of cystoscopie.

De onderzoeken worden door onze specialisten uitgevoerd. We bespreken gezamenlijk wat de mogelijke en gewenste vervolgstappen zijn in uw situatie.

Behandeling van ongewild urineverlies mannen 

Voor veel mannen kan het gênant zijn om in gesprek te gaan over ongewild urineverlies met de huisarts. Dit vinden wij zonde, want het is een veel voorkomende klacht die meestal goed behandelbaar is.  

Tijdens het gesprek wordt gekeken hoeveel urine u verliest, hoe uw blaas werkt en hoe uw leefstijl eruit ziet. De huisarts kan er voor kiezen om u door te verwijzen naar de uroloog. 

Behandeling bij Mansani kliniek

De Mansani Kliniek is gespecialiseerd in de begeleiding en behandelen van mannen met stress urine incontinentie (SUI). De begeleiding ziet er als volgt uit.

Adviezen ten aanzien van gebruik van incontinentiemateriaal;

Er zijn veel manieren om de urine op te vangen en/of tegen te houden. Onder begeleiding van een gespecialiseerd team van Hoogland Medical wordt samen met u gekeken naar de meest passende oplossing m.b.t. incontinentie materiaal. De voornaamste keuzes zijn: inleggers, luiers, condoomkatheters en penis klemmen.

Bekkenbodem fysiotherapie (BBFT)

Door het trainen van de bekkenbodemspier kan er verbetering optreden van uw urineverlies. Lees hierover meer bij wat u zelf kunt doen bij incontinentie.

Operatieve behandeling

Vindt u de incontinentie klachten beperkend of treedt er geen verbetering op door bovenstaande stappen. Dan kan er gekeken worden naar een operatieve behandeling tegen het urineverlies. Er zijn 2 type operaties die wij uitvoeren voor de behandeling van de SUI.

De male sling: dit zijn bandjes die worden geplaatst bij milde tot matig hoeveelheid urine verlies (minder 250 ml per 24 uur)

Kunstmatige sluitspier prothese: dit is een prothese die bestaat uit een pomp (welke in de balzak zit) en een bandje om de plasbuis. 

De behandelingen bij onze gespecialiseerde uroloog variëren van medicatie, het behandelen 
van een vergrote prostaat door middel van een operatie of door het behandelen van een overactieve blaas. 

Vragen over incontinentie?

Heeft u vragen over mogelijke incontinentie of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Onze team van specialisten staat u graag te woord.

Neem direct contact op

Mansani Kliniek
 • De beste specialisten
 • Optimale patiëntbeleving
 • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
 • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin