Maak een afspraak

HomeVoortplantingSterilisatie (vasectomie)

Sterilisatie man (vasectomie)

Op deze pagina vind je informatie over een sterilisatie bij de man (vasectomie). Deze tekst is geschreven door echte mensen voor echte mensen & gecontroleerd door onze uroloog Garry Pigot.

Inhoudsopgave sterilisatie man

Onderstaand een overzicht van de onderwerpen die we op deze pagina behandelen:

Wat is een sterilisatie?

sterilisatie man vasectomie uitlegEen sterilisatie bij een man (ook wel vasectomie genoemd) is een behandeling die ervoor zorgt dat mannen onvruchtbaar worden. De vasectomie of sterilisatie bij de man wordt over het algemeen uitgevoerd als er sprake is van een voltooid gezin. Bij voorkeur wordt de ingreep pas uitgevoerd als ook het laatste kind geboren is.

Op de afbeelding zie je hoe de zaadleider wordt doorgeknipt en de uiteinden dicht gemaakt met een dunne draad. Tijdens de operatie maakt onze uroloog gebruik van een microscoop, zodat je daarna dezelfde dag nog naar huis kunt.

Hoe wordt een sterilisatie uitgevoerd?

Een sterilisatie vindt onder lokale verdoving plaats en duurt ongeveer 20-30 minuten. Hierbij beginnen we eerst aan de ene zijde met het opzoeken en vasthouden van  de zaadleider tussen de vingers. Vervolgens wordt de verdoving geplaatst en wordt via een kleine snee de zaadleider vrijgemaakt en wordt deze doorgesneden. De twee uiteinden worden daarna afgebonden met een oplosbaar draad. Tot slot doen we hetzelfde voor de andere zijde.

Poliklinische controle

Tijdens het poliklinische gesprek wordt nagegaan of de reden voor de sterilisatie juist is en wordt er een inschatting gemaakt of de ingreep (de sterilisatie) onder lokale verdoving uitgevoerd kan worden. Na dit gesprek, en als alles goed bevonden is voor het uitvoeren van de ingreep, kan direct de sterilisatie worden uitgevoerd.

Onze sterilisatie specialisten

De Mansani Kliniek staat voor persoonlijke en specialistische zorg op het gebied van urologie. Onderstaand een overzicht van de specialisten die voor jou klaar staan.

Heb je een vraag voor ons?

Doet een sterilisatie pijn?

De sterilisatie zelf doet geen pijn, u wordt lokaal verdoofd. Wel kunt u na de ingreep milde pijnklachten ervaren in de balzak. 

Wat zijn de kosten bij een vasectomie man?

De kosten van een vasectomie zijn 500 euro. Dit bedrag dekt de ingreep onder lokale verdoving. Het sperma onderzoek dat na 3 maanden wordt uitgevoerd wordt apart gefactureerd.

Nazorg vasectomie

De vasectomie zit erop, maar wat gebeurt er daarna? Om te beginnen zijn er een aantal dingen waar u aan moet denken:

 • Trek een strakke onderbroek aan na de ingreep.
 • U gaat na de ingreep direct naar huis, bij voorkeur wordt u naar huis gereden door iemand anders.
 • U mag gedurende 2 weken geen zware lichamelijke inspanning verrichten.
 • U mag 2 weken niet zwemmen of in bad.
 • Douchen mag vanaf de dag na de ingreep.
 • Gedurende 3 maanden moet u nog voorbehoedsmiddelen gebruiken.
 • Seks mag na 14 dagen en is afhankelijk van het herstel.

Na 3 maanden moet er een vruchtbaarheidsonderzoek (sperma-onderzoek) gebeuren. Dit kan ook via uw huisarts worden aangevraagd.

Contact opnemen met onze uroloog

Pijnstilling

U zult wat pijnklachten in de balzak ervaren na de ingreep. Paracetamol 4 dd 100 mg voor de eerste 3 dagen is meestal genoeg. Indien de pijn niet goed reageert op de paracetamol, kan er extra pijnstilling gebruikt worden (ibuprofen, diclofenac of naproxen).

Toch spijt?

Soms komt het voor dat een man spijt krijgt van de sterilisatie en deze ongedaan wilt maken. Dit wordt ook wel een hersteloperatie na sterilisatie of vasovasostomie genoemd.

Veelgestelde vragen

Onderstaand een overzicht van de meest gestelde vragen over een sterilisatie (vasectomie):

Hoe lang is jullie wachttijd?

Momenteel is het i.v.m. de naasleep van het Coronavirus erg druk in ziekenhuizen, waardoor het daar soms lang kan duren voordat een vasectomie kan worden uitgevoerd. Momenteel hebben wij zelf geen wachttijd, u kunt binnen een week bij ons terecht. 

Ben ik direct onvruchtbaar na een sterilisatie?

Na de ingreep bent u niet direct onvruchtbaar, dit komt door de levende zaadcellen die nog in het sperma zitten. 

Moeten mijn partner en ik anticonceptie gebruiken na deze ingreep?

Ja na de sterilisatie is het advies om minimaal 3 maanden gebruik te maken van anticonceptie. Na deze periode wordt een sperma onderzoek gedaan, de uitslag hiervan wordt telefonisch met u besproken.

Kan ik direct werken na een vasectomie?

Om het genezingsproces correct te laten verlopen adviseren we bij een kantoorbaan om 3 tot 5 dagen rust te nemen. Mocht u een baan hebben waarbij meer fysieke inspanning wordt geleverd dan is het advies 7 dagen te rusten. Hiermee voorkomt u mogelijke nabloedingen of andere complicaties.

Waar zijn jullie gevestigd?

Onze kliniek is gevestigd in Bosch en Duin. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Mansani Kliniek
 • De beste specialisten
 • Optimale patiëntbeleving
 • Gewoon verzekerd via uw zorgverzekeraar
 • Zeer korte wachttijden
Mansani Kliniek
Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin